Intr-o lume in care echilibrul dintre viata profesionala si cea personala devine tot mai important, angajatii romani se lupta cu o realitate amara: salarii mici si un program de lucru extins. Cu responsabilitati din ce in ce mai mari, dar cu salarii care nu cresc aproape deloc, angajatii din Romania se confrunta cu provocari financiare si profesionale considerabile. Cu toate acestea, sunt nevoiti sa faca fata si sa continue sa munceasca din greu pentru a-si asigura traiul de zi cu zi.
In Romania, stim cu totii ca salariile nu sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeana, ba chiar din contra, aflandu-se chiar la polul opus al topului. Cu toate ca angajatii romani au de obicei responsabilitati multiple si uneori chiar stresante, remuneratia lor este adesea sub nivelul asteptarilor. Salariile mici reprezinta o problema persistenta in piata muncii din Romania, ceea ce poate afecta nu doar nivelul de trai al angajatilor, ci si motivatia si satisfactia lor la locul de munca.
Daca asta nu era de ajuns, angajatii romani se confrunta si cu un program extins de lucru. Angajatii romani lucreaza, in medie, 40,2 ore pe saptamana, conform datelor Eurostat. Aceasta medie depaseste semnificativ durata obisnuita a programului de lucru saptamanal din Uniunea Europeana, care a fost de 37,5 ore in 2022. Mai mult decat atat, multi angajati romani se vad obligati sa accepte ore suplimentare de lucru. Acest lucru arata ca angajatii romani investesc mult mai mult timp la locul de munca, cu speranta de a-si imbunatati veniturile si nivelul de trai.
Cel mai mare numar de ore lucrate intr-o saptamana a fost inregistrat in Grecia, acolo unde se lucreaza 41 de ore saptamanal. De asemenea, si polonezii lucreaza aproape la fel de mult, ajungand la o medie de 40,4 ore lucrate intr-o saptamana. La fel ca si romanii, si bulgarii lucreaza tot 40,2 ore saptamanal. La polul opus, cel mai putin se lucreaza in Germania si Tarile de Jos, angajatii de acolo muncind 35,3 ore, respectiv 33,2 ore saptamanal.
Un alt aspect de luat in considerare este numarul de ore lucrate in regim part-time. Romania se afla pe primele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de ore lucrate intr-o saptamana de catre angajatii cu regim part-time. Cu 26,2 ore pe saptamana, romanii depasesc mult media europeana. Acest lucru poate fi atribuit si cererii tot mai mari de pe piata muncii pentru muncitori cu jumatate de norma, dar si necesitatii de a-si suplimenta veniturile pentru a face fata cheltuielilor de zi cu zi.
Ultimele NOUTATI
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si