Te-ai angajat recent si inca nu stii de cate zile de concediu de odihna poti beneficia? Nu esti singurul care se afla in aceasta situatie! Prevederile legate de concedii sunt printre cele mai importante din contractul tau de munca, asa ca ar fi de bun augur sa fii atent atunci cand vorbesti cu angajatorul tau despre aceste aspecte.
Atat timp cat esti angajat cu acte in regula, poti beneficia de pana la 14 tipuri de concedii, potrivit specialistilor de la eJobs:
a) concediu de odihna,
b) concediu fara plata
c) concediu pentru formarea profesionala (de studii),
d) concediu de risc maternal,
f) concediu de maternitate,
g) concediu medical
h) concediu pentru cresterea copilului,
i) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav,
j) concediu pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati,
k) concediu de acomodare,
l) concediu pentru evenimente deosebite,
m) concediu pentru carantina,
n) concediu medical pentru accident de munca sau boala profesionala.
Daca nu cel mai important, concediul de odihna este cel mai cunoscut dintre toate tipurile pe care le-am enumerat in randurile anterioare. Potrivit Codului Muncii, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. De asemenea, dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Potrivit legii, numarul minim de zile de concediu de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Marea majoritate a angajatorilor ofera insa 21 de zile de concediu angajatilor.
Mai departe, Art. 145 din Codul Muncii stabileste cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoastem in legatura cu concediul de odihna:
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.
Revenind acum de la problema de la care am pornit, trebuie sa stim ca acordarea concediului de odihna se face proportional cu activitatea prestata de salariat, intr-un an calendaristic. Pentru a afla numarul de zile de concediu de odihna la care ai dreptul dupa cateva luni de munca, nu trebuie decat sa imparti numarul de zile de concediu din contractul de munca la 12 luni. Spre exemplu, daca ai 20 de zile de concediu pe an, rezulta ca ai 1,66 zile de concediu pe luna. Astfel, dupa cinci luni de munca, vei avea dreptul la 8 zile de concediu de odihna.
Citeste si: Calendarul complet al minivacantelor in 2024
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Patronii firmelor din Romania tin cu dintii de cash - noul fenomen in mediul privat romanesc
Schimbarea mediului industrial al Indiei: o prezentare generala a Programului national de dezvoltare a coridorului industrial (NICDP)
Aurul sparge toate recordurile! Pretul atinge un nou maxim istoric dupa atacurile lui Trump asupra bursei americane
Granturi de cate 50.000-300.000 EUR pentru microintreprinderi romanesti! Vezi aici cum poti obtine finantarea
Partenerii nostri
Efectuarea orelor suplimentare - procedura si explicatiile specialistilor
Munca in folosul comunitatii, prestata de catre un salariat. Cum va fi figura in pontaj?
Procedura de inregistrare in REGES-ONLINE - explicatiile specialistilor, referitor la CM
e-Transport: Amenzile pentru lipsa monitorizarii GPS au fost amanate pana la 31 decembrie 2025
Digitalizarea in HoReCa: de la hartii la softuri inteligente
Organizarea eficienta a documentelor in mediul juridic modern
Legea 334/2006 - Finantarea Campaniilor Electorale [Actualizata 2025]
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Te-ar putea interesa si