Se vorbeste in dese randuri in spatiul public despre diferenta dintre salariile din sectorul bugetar si privat. Diferente exista, intr-adevar, insa oare chiar sunt atat de mari aceste diferente salariale intre sectorul public si cel privat? La prima vedere am fi tentati sa spunem ca da, insa nu ar fi deloc rau sa aruncam o privire mai atenta asupra cifrelor oficiale disponibile.
Subiectul diferentelor salariale intre sectorul public si cel privat a fost abordat recent si de Tanase Stamule, decanul Facultatii de Administrarea Afacerilor din cadrul ASE. Intr-o analiza postata pe contul sau de LinkedIn, Stamule sustine ca de multe ori aceasta comparatie este eronata si inselatoare, ajungandu-se chiar in anumite cazuri la manipulari grosolane pe aceasta tema.
Incercand sa explice de ce salariile din sectorul public sunt mai mari, Tanase Stamule a adus ca prim argument studiile superioare pe care le au circa 95% dintre angajatii care lucreaza la stat. Automat, vorbim despre o grila de salarizare mai ridicata. In acelasi timp, atunci cand vorbim despre o medie salariala din sectorul privat facem referire, bineinteles, si la acei angajati fara studii superioare, care au salarii mai mici.
Mai departe, cand vorbim despre angajatii din mediul public trebuie sa stim ca facem referire si la trei categorii de angajati bine platiti - medicii, profesorii si angajatii din ordinea publica, aparare si justitie. Acesti angajati reprezinta 60% din totalul angajatilor de la stat, fiecare dintre ei beneficiind de o grila de salarizare mai mare. Si asta pe buna dreptate, aceste profesii fiind esentiale pentru functionarea societatii.
Media salariala din sectorul public este ridicata si datorita cresterilor salariale din invatamant. In ultimul an, salariile profesorilor au crescut cu aproape 50%. Insa aceasta crestere salariala era absolut necesara, statul facand orice pentru a atrage si pentru a retine personalul calificat in acest domeniu. Automat, media salariala din sectorul bugetar a crescut destul de mult in acest an.
Bineinteles, insa, exista si angajati in mediul de stat care nu isi justifica salariile mari si care nu depun atat de mult efort in activitatea lor de zi cu zi. Chiar si asa, comparatia dintre salariile din sectorul public si cel privat se dovedeste a nu fi atat de relevanta. Mai mult, Tanase Stamule considera ca o asemenea comparatie este incorecta din punct de vedere moral.
“Desigur ca exista o gramada de angajati la stat care nu isi merita salariile si care ar putea livra servicii publice mai bune insa atata timp cat invatamantul si sanatatea vor fi sisteme publice atunci comparatia dintre grilele de salarizare de la stat vs privat este irelevanta stiintific si incorecta moral.”, a scris Stamule pe contul sau de LinkedIn.
Citeste si: Ce este venitul pasiv si cum le permite unora sa nu mai munceasca nicio zi in viata lor?
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!