Parte a grupului European Drinks, European Food este la aceasta ora unul dintre cei mai mari producatori de produse alimentare din sud-estul continentului european si una dintre cele mai mari investitii private suedeze din tara noastra. Grupul patronat de fratii Ioan si Viorel Micula este executat silit de ANAF pentru recuperarea unor despagubiri in valoare totala de 1.2 miliarde de lei, platite de statul roman, in baza unei hotarari a Tribunalului de Arbitraj de la Washington. ANAF vrea sa recupereze de la fratii Micula despagubirile dispuse de Tribunalul de Arbitraj de peste Ocean bazandu-se pe o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Agentia Nationala pentru Administrarea Fiscala a demarat la inceputul lunii aprilie procedura de executare silita a grupului European Food&Drinks pentru recuperarea acestei sume. Procedura a fost insa suspendata provizoriu de Judecatoria Bals, dupa ce reprezentantii grupului au deschis la randul lor un proces pentru anularea executarii.
Razboiul dintre statul roman si grupul European Food&Drinks a inceput in anul 2005, atunci cand fratii Micula au dat in judecata statul roman la Centrul International de Reglementare a Disputelor privind Investitiile de pe langa Banca Mondiala. Fratii Micula acuzau la acea vreme faptul ca grupul patronat de ei a avut de suferit financiar dupa ce statul roman a eliminat facilitatile fiscale acordate unor companii din zone defavorizate.
Ioan si Viorel Micula au si cetatenie suedeza, lucru de care s-au folosit pentru a putea pretinde ca investitiile lor din Romania trebuie privite ca investitii suedeze. Intre Suedia si Romania exista inca din anul 2003 un acord de garantare a investitiilor reciproce in celalalt stat. In baza acestui acord, fratii Micula au cerut ca statul roman sa le acorde despagubiri pentru pierderile suferite de grupul patronat de ei in urma eliminarii facilitatilor fiscale.
In urma cu aproape un deceniu, in anul 2013, Centrul International de Reglementare a Disputelor privind Investitiile de pe langa Banca Mondiala a dat castig de cauza fratilor Micula si le-a acordat despagubiri in valoare de aproape 85 de milioane de dolari. Initial, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca hotararea ICSID nu poate fi aplicata, insa in anul 2019 tribunalul federal din Washington a decis punerea in aplicare a hotararii ICSID. Totodata, cu acea ocazie, valoarea despagubirilor stabilite in 2013 au fost recalculate, ajungandu-se in cele din urma la o suma de 356 de milioane de dolari.
Citeste si: Gata cu evaziunea fiscala in saloanele de infrumusetare sau acasa: anuntul zilei, de la Fisc
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si