Amenzi de 120.000 de lei pentru patronii romani: gaselnita autoritatilor care loveste puternic IMM-urile
amenzi firmeimm-uripatroni romani
Firmele romanesti trebuie sa fie deosebit de atente, fiindca risca amenzi chiar si de 120.000 de lei, daca incalca prevederile legislatiei referitoare la deseuri.
Nu e de gluma cu deseurile - asta trebuie sa retina managerii romani. Legislatia e dura si prevede sanctiuni usturatoare pentru cei surprinsi ca incalca normele in vigoare.
"Sanctiunile pentru firmele care au un management defectuos al deseurilor pornesc de la 20.000 de lei si se cumuleaza, putand ajunge la 120.000 de lei", explica Daniela Dobre, CEO-ul companiei Green Environment Support, un business cu o cifra de afaceri de doua milioane de lei in 2021.
Conform expertilor, in multe dintre cazuri, managerii nu isi dau seama de importanta respectarii normelor de mediu.
"Foarte multe companii nu constientizeaza importanta conformarii cu legislatia de mediu. Printre obligatiile firmelor in ceea ce priveste gestionarea deseurilor, se numara: colectarea selectiva a deseurilor generate din activitate si depozitarea acestora in spatii special amenajate, ferite de intemperii si etichetate; detinerea unor contracte cu colectori autorizati pentru fiecare tip de deseu; pastrarea documentelor de predare ale deseurilor (de exemplu: formularul de incarcare/descarcare – anexa 3, avizul de insotire a marfii); mentinerea unei evidente a gestiunii deseurilor actualizata lunar si prezentarea acesteia in caz de control; realizarea raportarii anuale privind deseurile generate catre Agentia pentru Protectia Mediului Judeteana", mai noteaza specialistii Green Environment Support.
Ce pot face firmele, pentru a scapa de amenzile usturatoare
Solutiile ne sunt explicate de experti, care spun ca nu e dificil sa ai un business prietenos cu mediul inconjurator, daca tii cont de cateva reguli de baza, precum:
-
Sa folosesti resurse regenerabile
-
Sa colectezi selectiv deseurile si sa le predai unor colectori autorizati in vederea valorificarii lor
-
Sa reduci cantitatea de deseuri generate prin reutilizare
-
Sa montezi senzori pentru a economisi energie
-
Sa renunti la flota de masini si sa incurajezi car sharing (masini electrice) sau a deplasarilor cu transportul in comun
-
Sa utilizezi mijloacele electronice de stocare in detrimentiul celor in format tiparit.
"Green Environment Support, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata romaneasca a serviciilor de consultanta de mediu, si-a publicat rezultate financiare, in crestere pentru 2021 si anunta planuri de dezvoltare si digitalizare pentru anul in curs, pentru care a bugetat suma de 11.000 de euro. Compania a incheiat primul an de pandemie cu un profit de 26%, in urma scaderii cheltuielilor cu mutarea operatiunilor in mediul online", mai transmite sursa citata.
Foto: freepik.com