Ai cumparat actiuni la Hidroelectrica? Un expert financiar iti spune la ce sa te astepti in perioada urmatoare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ai cumparat actiuni la Hidroelectrica? Un expert financiar iti spune la ce sa te astepti in perioada urmatoare
Ai cumparat actiuni la Hidroelectrica? Un expert financiar iti spune la ce sa te astepti in perioada urmatoare
de Magda Florea la 30 Iun. 2023
Urmareste-ne pe Google News
actiuni hidroelectricahidroelectricapiata de capitalbursa de valori bucuresti

Listarea Hidroelectrica pe piata de capital a resuscitat dorinta romanilor de a deveni independenti financiar, micii investitori luand cu asalt actiunile si cumparand masiv pana la ora actuala. Dar ce urmeaza pentru cei ce si-au pariat economiile pe cel mai puternic producator de energie din Romania?
 


Ei bine, ca sa reusim sa conturam niste posibile perspective, luam in vedere analiza unui reputat specialist, Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania. Conform acestuia, listarea Hidroelectrica este evenimentul anului pentru piata de capital din Romania, fiind un punct de referinta pentru bursa locala. Este o tranzactie foarte importanta, care poate influenta decizia de promovare a Romaniei de catre MSCI – lider in furnizarea de indici bursieri de referinta la nivel global – la statutul de Piata Emergenta.
 
Expertul sustine ca interesul public cu privire la aceasta listare a confirmat asteptarile: investitorii de retail au trimis ordine de cumparare pentru 21,3 milioane de actiuni ale Hidroelectrica. Iar pentru transa de retail au fost alocate 11,6 milioane de actiuni ale companiei. Acest lucru inseamna o suprascriere de 82%. 
 
”In acest context, investitorii s-ar putea intreba cum ar putea arata performanta pretului actiunilor companiei dupa listare. E greu de comparat cu o listare specifica, avand in vedere particularitatile Hidroelectrica, insa putem sa ne uitam catre o companie din Israel, pentru a intelege intr-o anumita masura ce poate aduce pentru investitori un astfel de moment bursier”, anunta Radu Puiu.
 
Enlight Renewable Energy a fost fondata in 2008 si tranzactionata la Bursa de Valori din Tel Aviv din 2010 (simbol ENLT). Enlight dezvolta, finanteaza, construieste, detine si opereaza proiecte de energie regenerabila pentru vanzarea de utilitati. Compania israeliana opereaza astazi in cele mai mari trei segmente de energie regenerabila: solar, eolian si stocarea energiei. Ca platforma globala, Enlight opereaza in Statele Unite, Israel si 9 tari europene.
 

Cresterea veniturilor dintr-un sector, transfer de optimism

 
O modalitate de a verifica ritmul de crestere a unei companii este analiza castigurilor inainte de dobanda si impozitare (EBIT). Marjele EBIT ale Enlight au crescut de la 41% la 47% in ultimele 12 luni, iar veniturile sunt, de asemenea, pe o tendinta ascendenta. Totodata, Enlight prezinta un raport P/E (pret la incasari) de 50,3. Nivelul lui relativ ridicat poate avea o explicatie, dar necesita investigatii suplimentare pentru a determina daca este justificat. 
 
Raportul P/E este unul dintre cei mai utilizati parametri de catre investitori pentru a evalua actiunile. Acesta arata daca pretul actiunilor unei companii este supraevaluat sau subevaluat in raport cu alte companii. Totodata, ii ajuta pe investitori sa determine valoarea de piata a unei actiuni in comparatie cu castigurile companiei, aratand cat este dispusa sa plateasca piata pentru o actiune pe baza castigurilor. 
 
”Perioada recenta a fost destul de avantajoasa pentru Enlight si pentru intregul sector de energie, de altfel, deoarece veniturile au crescut foarte rapid. P/E este probabil ridicat fiindca investitorii cred ca aceasta crestere puternica a castigurilor va fi suficienta pentru o performanta peste asteptari a pietei, in ansamblul ei, in viitorul apropiat. Asadar, explicatia acestui raport este, mai degraba, optimismul investitorilor”, subliniaza Radu Puiu.
 

Pozitionare mai buna a Hidro pe raportul pret/incasari

 
Fata de profitul record al anului trecut, de 4,4 miliarde lei, ultima evaluare a Hidroelectrica indica un raport Pret/Incasari (P/E - earnings) de 12,4. Raportat la profitul bugetat de producatorul si furnizorul de energie, pentru acest an, de 3,7 miliarde de lei, indicatorul devine 14,7. 
 
Un raport P/E ridicat poate insemna ca pretul unei actiuni este mare in raport cu castigurile si poate fi supraevaluat. Un raport P/E scazut poate indica faptul ca pretul actual al actiunilor este scazut in comparatie cu castigurile.
 
In mod obisnuit, raportul P/E mediu este de aproximativ 20-25. Orice valoare sub acest nivel ar fi considerata un rezultat P/E bun. Totusi, trebuie sa tinem cont si de sectorul din care face parte compania, pentru ca valorile medii difera (de exemplu sectorul tehnologic aduce valori P/E mai ridicate). 
 
”Comparand raportul P/E al Hidroelectrica cu cel al Enlight si cu valoarea medie, observam o pozitionare mai buna a companiei romanesti. Totusi, trebuie subliniat  ca informatiile oferite de acest indicator nu trebuie interpretate singure, ci alaturi de alte elemente fundamentale”, arata Radu Puiu. 
 
Oferta publica initiala a Hidroelectrica este o oportunitate uriasa de dezvoltare pentru BVB, care isi consolideaza astfel intrarea in randul burselor europene. Prezenta acestei companii pe bursa va atrage in Romania capital si interes din partea jucatorilor institutionali mari, internationali. 
 
In plus, Hidroelectrica prezinta o marja de profit de 47% si promisiunea unei politici generoase de dividende. Potrivit analistului XTB Romania, acestea pot face din Hridoelectrica o alegere populara pentru investitorii care opteaza pentru actiuni de tip value (care ofera dividende).
 

Diversificarea regionala reduce expunerea la risc

 
Revenind la Enlight Renewable Energy, chiar daca firma a fost listata pe bursa din Tel Aviv in 2010, merita analizata mai departe pentru ca a debutat si pe piata din SUA in luna februarie a acestui an, setand o capitalizare de piata de 2,07 miliarde de dolari. In plus, pretul de deschidere a fost de 17,90 dolari, putin sub pretul initial al ofertei publice, de 18 dolari pe actiune. 
 
Drept comparatie, pretul la listare al Hidroelectrica a fost setat la 112 lei sau aproximativ 24,6 dolari la cursul valutar din 29 iunie. O alta diferenta semnificativa este dimensiunea companiei: conform statisticilor din prezent, evaluarea Hidroelectrica este estimata la 9 miliarde de euro (aproximativ 9,81 miliarde de dolari). Prin urmare, vorbim despre o companie de aproape cinci ori mai mare decat cea din Israel. 
 
O alta diferenta semnificativa este structura afacerii din perspectiva zonei de activitate. Hidroelectrica activeaza doar pe plan local, in timp ce Enlight are o afacere mult mai diversificata regional, activand pe trei continente. Acest aspect este foarte important, pentru ca factorii de risc difera semnificativ. Hidroelectrica este sensibila la cadrul legislativ si la conditiile de piata locale. Acest lucru o face mai expusa fata de o companie a carei activitate este distribuita in trei regiuni geografice diferite.   
 
Din punctul de vedere al performantei de pe Nasdaq, actiunile Enlight nu au surprins. Pretul a evoluat intr-un interval de aproximativ 5 dolari, atingand un minim la 3 martie, de 15,9 dolari, si un maxim la 15 iunie, de 20,09 dolari. ”Lipsa unor miscari impresionante ar putea fi argumentata de o scadere a preturilor la energie in acest an si de o incetinire a sectorului energetic, dupa un an cu rezultate record. Insa perspectivele din sectorul energetic raman in continuare bune”, subliniaza Radu Puiu.   
 
Din nou, ca amploare, pentru piata romaneasca, listarea Hidroelectrica ramane cea mai mare din istorie, motiv pentru care e greu de comparat cu altele. Potrivit analistului XTB Romania, daca vorbim despre modul in care aceasta listare ar putea schimba comportamentul imediat al investitorilor, lichiditatea pe alte titluri ar putea scadea, in asteptarea Hidro. Si, eventual, vanzari mai multe pentru a obtine cash. 
 
”Pe de alta parte, dupa listare, lichiditatea va creste iar dividendul asteptat din partea Hidroelectrica ar putea reprezenta o sursa de venituri care sa fie reinvestite in piata. Daca preturile Hidroelectrica vor fi atractive, optimismul privind alte companii de pe bursa ar putea fi alimentat la randul lui”, puncteaza Radu Puiu. Iar o piata cu investitori optimisti este o piata vie, dinamica si cu perspective consistente de dezvoltare.
 
Te-ar putea interesa si: Vreau sa cumpar actiuni la Hidroelectrica - ghidul investitorului, explicatii pas cu pas
 
Foto: freepik.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege
Companii

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege

today27 Ian. 2025
Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient
Life Style

Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient

today27 Ian. 2025
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025
Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?
Economie

Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?

today24 Ian. 2025
Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate
Economie

Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate

today24 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie...

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x