Afaceristii straini nu mai vin cu sacii de bani sa-i investeasca in Romania: de ce se tem, care sunt cifrele
investitii straineinvestitorifirme cu capital strain
Cele mai recente rapoarte oficiale indica o scadere a investitiilor straine directe in tara noastra.
Cu alte cuvinte, Romania pare sa-si piarda din atractabilitatea ca destinatie de business pentru oamenii de afaceri din alte tari.
De ce?
Lipsa predictibilitatii fiscale, dar si spatiul fiscal redus pot alunga investitorii
Cel mai probabil sistemul fiscal lipsit de predictibilitate, dar si spatiul fiscal foarte redus contribuie la aceasta realitate dureroasa ale carei efecte le vom resimti cu totii, fiindca odata ce mediul privat isi pierde din competitivitate, bugetul de stat va avea de suferit, vor fi mai putini bani pentru a sustine sistemele publice si pentru a face investitii.
Prin comparatie, in perioada similara din 2022, respectiv ianuarie - septembrie, investitiile acestea se cifrau la 8,671 miliarde de euro.
"Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 5,060 miliarde de euro (comparativ cu 8,671 miliarde de euro in perioada ianuarie - septembrie 2022), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat valoarea neta de 5,836 miliarde de euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta negativa de 776 milioane euro", se arata in analiza BNR.
Tot din documentul respectiv reiese ca numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania a scazut cu 5,1%, in primele noua luni ale acestui an, fata de perioada similara a anului trecut. Concret, in 2023 vorbim despre doar 5.242 de unitati. Referindu-ne strict la ultima luna luata in vizor de BNR, aflam ca au fost inmatriculate 605 societati noi cu participare straina la capitalul social.
La finalul lui septembrie, la noi in tara erau in total 249.457 de societati cu participare straina la capitalul social.
Foto: freepik.com