Adio, multinationale in Romania? Anuntul momentului, de la varful Guvernului. Se pun tunurile pe firmele mari
miltinationalefirme strainemediul privatantreprenori localiantreprenoriat
Unul dintre liderii coalitiei de guvernare, presedintele PSD Marcel Ciolacu, transmite un semnal ferm pentru mediul privat romanesc, punand in prim-plan antreprenorul roman, iar in plan secund, ca importanta, multunationalele.
Conform social-democratului, "antreprenorul roman produce mai mult profit decat marile corporatii straine".
Romania are multe firme internationale uriase, cu cifre de afaceri ametitioare. Liderul PSD vorbeste despre 320 de astfel de firme, ale caror cifre de afaceri sar de 100 de milioane de euro.
Problema este ca sunt foarte slab impozitate, desi este evident ca banii nu sunt o problema pentru ele. Social-democratul sustine ca, din perspectiva fiscala, firmele acestea gigant sunt mai avantajate decat micul antreprenor roman, care are o microintreprindere.
Potrivit declaratiilor liderului PSD, aceste multinationale "platesc in medie cam 0,8% impozit pe profit! Adica mai putin decat acel 1% pe care il achita microintreprinderile romanesti!".
Declaratiile acestuia vin sa sustina o propunere de a
supraimpozita, temporar, aceste companii. Banii ce ar fi adusi la buget nu sunt deloc de neglijat, iar in aceasta perioada bugetul public are mare nevoie de fonduri, iar social-democratul pare sa fi gasit solutia la aceasta problema.
Prin urmare, propune Ciolacu, sa impozitam mai dur, pentru o perioada limitata de timp, toate multinationalele din Romania cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro.
"Daca ar exista curajul politic pentru o asemenea solutie" ...
"Antreprenorul roman produce mai mult profit decat marile corporatii straine! Sunt in jur de 320 de mari companii in Romania cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro, iar acestea platesc in medie cam 0,8% impozit pe profit! Adica mai putin decat acel 1% pe care il achita microintreprinderile romanesti!
Aceasta situatie nu poate reprezenta un mediu de afaceri concurential si echitabil!
De aceea, in ciuda opiniilor dure ale unor analisti sau oameni de afaceri, eu nu imi schimb parerea ca este nevoie de o supraimpozitare cu caracter temporar a marilor afaceri, cele de peste 100 de milioane de euro!
Daca ar exista curajul politic pentru o asemenea solutie, am avea fonduri suplimentare pentru domenii cruciale, precum Educatia si Sanatatea. De aceea, raman consecvent si cred ca ar fi fost corect, pe o perioada limitata de timp, pana trec toate aceste crize, sa venim cu o astfel de abordare de impozitare a marelui capital", a declarat presedintele social-democratilor.
Foto: freepik.com