Tichetele de masa sunt printre cele mai populare beneficii extrasalariale pe care si le doresc angajatii din Romania. Angajatorii au luat act de-a lungul anilor de dorinta salariatilor, drept pentru care astazi oferirea tichetelor de masa este o practica comuna. Exista insa si angajatori care le ofera angajatilor si tichete culturale. Vestea buna pentru cei care primesc astfel de vouchere este ca valoarea acestora se va majora.
Acordarea voucherelor culturale este reglementata in tara noastra prin Legea nr. 165 din 2018, care prevede ca aceste tichete pot fi acordate salariatilor lunar sau ocazional pentru achitarea contravalorii bunurilor si serviciilor culturale. Pe aceasta lista putem include urmatoarele: abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiectii cinematografice, muzee, festivaluri, targuri si expozitii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor; carti, manuale scolare, albume muzicale, filme, in orice format.
Potrivit unui Ordin publicat recent pe site-ul Ministerului de Finante, valoarea tichetelor acordate angajatilor lunar sau ocazional va fi de cel mult 220 lei/luna, respectiv de maximum 440 lei/eveniment. S-a ajuns la aceste noi cifre dupa indexarea cu indicele inflatiei pe perioada ianuarie 2019 - iulie 2024. Valorile nominale indexate se acorda lunar si se utilizeaza incepand cu luna octombrie a anului curent.
“Valoarea sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete culturale rezultata din calculul 150 lei x 145,84% este 218,76 lei. Valoarea sumei ocazionale indexate care se acorda sub forma de tichete culturale rezultata din calculul 300 lei x 145,84% este 437,52 lei. Luand in considerare dispozitiile art. 33 alin. (4) din Normele metodologice, potrivit carora valoarea sumei lunare indexate rezultata din calcul pentru tichetele culturale se va rotunji din 10 in 10 lei, valoarea sumei indexate, potrivit prezentului proiect de ordin, care urmeaza sa fie acordata sub forma de tichete culturale, lunar, respectiv ocazional, va fi de maximum 220 lei/luna, respectiv de maximum 440 lei/eveniment”, este specificat in proiectul de ordin.
Potrivit proiectului, aceasta valoare indexata a tichetelor culturale va fi aplicata si pentru primele doua luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv februarie si martie. Conform legislatiei romanesti, semestrul II al anului curent incepe in luna august si se termina in luna ianuarie 2025, urmand ca in februarie 2025 sa inceapa primul semestru al anului viitor.
Citeste si: S-a dat legea. ANAF te iarta daca ai datorii de mult timp si iti ofera o bonificatie. Cum functioneaza noul sistem
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si