A intrebat-o „De ce vrei sa lucrezi?” si a platit scump! 65.000 € despagubiri pentru o angajata
concediere abuzivahartuiremediu de lucrudespagubiri concedierediscriminare
O simpla intrebare, aparent banala la prima vedere, a dus la o decizie istorica: despagubiri de peste 65.000 de euro pentru o angajata, intr-un caz de hartuire, bazat pe prejudecati de gen. Totul s-a intamplat in Marea Britanie!
Intrebarea „De ce vrei sa lucrezi?” i-a adus unui angajator o nota de plata usturatoare: 65.000 de euro, despagubiri acordate unei angajate pentru hartuire si concediere abuziva. Cazul, care a facut inconjurul presei internationale, aduce in prim plan pericolele pe care le implica prejudecatile de gen in relatiile de munca si demonstreaza cat de mult poate costa o atitudine discriminatorie, chiar si mascata sub o simpla curiozitate.
Totul a inceput atunci cand Audrey Pereira, angajata intr-un magazin de antichitati din Windsor, Marea Britanie, a fost intrebata de catre patronul sau „de ce vrea sa lucreze”. Intrebarea, aparent inocenta, a fost insotita de alte comentarii intruzive despre viata personala a femeii, inclusiv despre sotul si religia ei. Tribunalul care a analizat cazul a concluzionat ca aceste intrebari reflecta o „idee invechita”, aceea ca barbatii ar trebui sa fie principalii sustinatori financiari ai unei familii.
Angajatorul a avut mai multe comentarii intruzive despre viata personala a femeii
Judecatoarea Kate Annand a subliniat ca intrebarea „de ce vrei sa lucrezi” nu i-ar fi fost adresata niciodata unui barbat in aceleasi conditii. In plus, comportamentul angajatorului a fost catalogat ca fiind "sexist” si „umilitor”, contribuind la crearea unui mediu de lucru degradant. Tribunalul a considerat ca femeia a fost pusa in situatia de a-si justifica nevoia si dorinta de a lucra, lucru care i-a afectat demnitatea profesionala.
Despagubirile in valoare de peste 65.000 de euro au fost acordate pentru hartuire, salarii neplatite,
concediere abuziva si alte doua capete de acuzare de victimizare. Desi instanta nu a dat curs acuzatiilor de discriminare rasiala si concediere nedreapta, impactul deciziei ramane cat se poate de serios, trimitand un semnal clar angajatorilor. Astfel, cazul Audrey Pereira a readus in prim plan importanta unui mediu de lucru bazat pe respect, egalitate si lipsa prejudecatilor. Intrebarile personale, chiar si cand par nevinovate, pot avea implicatii serioase daca reflecta stereotipuri de gen sau idei discriminatorii.
Citeste si: Insolventa si falimentul bat la usa acestor firme. Care e industria care de-abia mai respira si cere ajutor urgent de la stat
Sursa foto: pexels.com