A fost anul insolventelor pentru mediul nostru privat: daca ritmul se va mentine si-n 2023, cine va mai umble bugetul public cu bani?
insolventefirmemediul privat
Anul 2022 a fost presarat cu imense provocari pentru mediul privat romanesc, multe dintre ele insemnand si finalul de drum pentru numeroase societati comerciale, dar si persoane fizice autorizate.
Cele mai recente date care vin de la l Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) arata ca ne-am confruntat cu o crestere considerabila a volumului
insolventelor in 2022, comparativ cu 2021.
Concret, in primele 11 luni ale anului curent, am avut o crestere cu 10,64% a insolventelor inregistrate in randul firmelor si PFA-urilor de la noi din tara, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Cele mai multe insolvente din 2022 s-au inregistrat in Bucuresti. La Botosani sunt cele mai putine cazuri din tara
Referitor la distributia pe regiuni a insolventelor, cele mai multe cazuri s-au inregistrat in Bucuresti, respectiv 1.040 de insolvente inregistrate pe primele 11 luni ale anului curent. Aici, fata de 2021, volumul insolventelor a inregistrat o crestere cu 4,42%.
La polul opus avem cel mai mic volum de insolvente in Botosani. Numai 23 de astfel de cazuri au fost consemnate pana acum. Mai mult, aici avem si o scadere cu 37,84% fata de aceeasi perioada din 2021.
Referitor la domeniile de activitate care au fost cel mai afectate de insolvente, pe primul loc avem, ca de obicei, comer?ul cu ridicata, am?nuntul, repararea autovehiculelor ?i motocicletelor. In primele 11 luni din 2022 1.649 de societati si PFA-uri au ajuns in aceasta situatie. Fata de 2021, vorbim despre o crestere a volumului insolventelor pe acest domeniu de activitate cu 3,45%.
Problemele mediului privat ar trebui sa reprezinte un punct de ingrijorare pentru noi toti, atat ca simpli cetateni, cat si pentru factorii de decizie. O tara nu poate spera la economie prospera si sustenabila fara mediu de afaceri competitiv si cu spatiu fiscal optim, fara firme puternice si care sa aiba la indemana toate instrumentele necesare dezvoltarii. Bugetul public se va resimti imediat, si cu totii vom avea de pierdut, daca ritmul actual de insolvente, dar si provocarile uriase se vor mentine si in anii urmatori pe umerii managerilor romani.
Foto: freepik.com