Ne petrecem noua sau zece ore in fiecare zi la locul de munca, inconjurati de colegi si de sefi. Nu sunt deloc putini cei care lucreaza intr-un mediu toxic, alegand sa suporte anumite probleme pentru a nu isi pierde jobul. Mediul toxic de lucru poate dauna insa sanatatii mintale, ceea ce iti va afecta atat viata profesionala, cat si viata personala.
Un lider adevarat va stii cum sa isi incurajeze echipa si cum sa isi motiveze angajatii. In schimb, un sef toxic va avea mereu un impact negativ asupra performantei angajatilor sai. Uite noua semne prin care poti recunoaste un sef toxic:
Ti se pare ca intotdeauna vorbesti degeaba cu sefii tai si ca nici macar nu sunt luate in considerare ideile tale? Este foarte probabil sa ai de a face cu un sef toxic. De regula, acestia sunt acel gen de oameni care se cred mai inteligenti decat restul echipei si care pun accent pe puterea pe care o au in cadrul companiei.
Un sef toxic obisnuieste de cele mai multe ori sa isi controleze subordonatii pana si in cel mai mic detaliu. Astfel, angajatii nu mai au libertatea de a isi desfasura activitatea. Gandeste-te de doua ori inainte daca vrei sa lucrezi intr-un mediu in care ti se va verifica fiecare aspect si in care va trebui sa raportezi orice miscare.
Ai un sef care se concentreaza intotdeauna pe punctele negative ale angajatilor sai si care nu stie niciodata cum sa ii incurajeze si cum sa ii sprijine? Un sef toxic va face intotdeauna tot ceea ce poate pentru a scoate in evidenta doar partile negative ale angajatilor, fara a le da niciun sfat util.
O persoana care va incerca sa iti arate mereu cine este seful si care este puterea pe care o are in cadrul companiei va fi intotdeauna o persoana cu un comportament toxic. Cel mai probabil, el considera ca functia pe care o are ii da posibilitatea sa manipuleze oamenii si sa ii exploateze.
Un sef toxic poate dezvolta o apropiere mai mare fata de anumiti angajati, acordandu-le avantaje in detrimentul altora. Asta poate rupe mai devreme sau mai tarziu echipa, angajatii care simt ca merita si ca nu primesc nimic revoltandu-se odata si odata.
Ai un sef care se poarta foarte agresiv atunci cand este in prezenta subordonatilor si care isi schimba complet comportamentul atunci cand este in fata superiorilor sai? Mai mult ca sigur ai in fata ta un sef toxic, care abuzeaza de puterea sa doar in fata celor pe care ii considera mai slabi.
Un lider adevarat va incerca mereu sa creeze un mediu sanatos de lucru, in care fiecare persoana se va simti confortabil. Atunci cand un sef toxic se va afla la conducere, echipa de lucru nu va fi niciodata unita, angajatii avand reticiente fata de alti colegi. In multe cazuri, in aceste situatii apare barfa, un comportament care trebuie condamnat de fiecare data.
Un sef toxic poate avea tendinta de a ascunde adevarul fata de angajatii sai. Astfel, salariatii isi pierd increderea in el odata cu trecerea timpului. In plus, capacitatea lui de a lua decizii corecte va scadea. Asadar, acorda mereu atentie celor spuse de cei din conducere, mai ales in anumite situatii critice.
Un sef toxic obisnuieste sa isi asume toate meritele de unul singur, uitand faptul ca intreaga echipa din jurul sau a muncit pentru a obtine un anumit rezultat. Un astfel de comportament nu trebuie tolerat sub nicio forma!
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si