9 moduri prin care poti afla ce cariera e potrivita pentru tine
sfaturi carierasfaturi alegere jobcouch joburi
Fericiti sunt cei pentru care a alege o cariera este un lucru simplu. Daca provii dintr-o familie de avocati sau de medici, probabilitatea ca si tu sa mergi pe acest drum este destul de mare, mai ales ca vei gasi indrumare chiar de la parinti. Cine nu are acest noroc, trebuie sa se lupte intai sa-si dea seama ce anume vrea sa faca in viata si, mai rau, daca a ajuns sa faca o meserie care nu-i mai place, sa-si schimbe radical domeniul.
Cei aflati in aceasta situatie pot gasi ajutor in coach-ul de
cariere Maggie Mistal.
Ea a conceput un sistem in 9 puncte menite sa-i ajute clientii sa aleaga cariera ideala pentru ei, relateaza
Forbes.com. Clienti trebuie sa ia in calcul o multitudine de factori, printre care salariul ideal, care le sunt abilitatile pe care ar vrea sa le foloseasca, ce anume ii motiveaza, care este scopul lor si detalii despre dimensiunea companiei si locul in care-si desfasoara activitatea.
Intrucat a-ti pune intrebari este esential si este un semn de inteligenta, potrivit lui Mistal, cele 9 intrebari de mai jos reprezinta doar primul pas.
1. Care este domeniul care te intereseaza in cea mai mare masura?
Incepe prin a te gandi la ce-ti place sa faci sau ce anume te fascineaza. Cum iti place sa-ti petreci timpul liber? Care sunt lecturile pe care le indragesti? Recomandarea este sa nu te gandesti la ce fel de job este vorba, cat vei castiga sau de care dintre abilitatile tale vei avea nevoie in acest stadiu. Acest gen de abordare este cel care ii determina pe oameni sa bata pasul pe loc sau sa se gandeasca ei ca ar trebui sa fie, a explicat Mistal. In schimb, concentreaza-te 100% pe ce-ti place sa faci, ca punct de plecare.
2. Ce abilitati si talente unice ai?
Mistal le recomanda clientilor sa raspunda la doua intrebari simple: pentru ce simt oamenii ca trebuie sa-ti multumeasca? De ce vin sa stea de vorba cu tine? De cele mai multe ori, acestea sunt calitati pe care oamenii nu si le vad ca atare, dar care pot duce la o cariera care sa li se potriveasca manusa. De exemplu, te pricepi la gatit ca nimeni altul? Organizezi petreceri de pomina? Stii cu ce sa mananca domeniul financiar? Dai sfaturi bune? Daca raspunzi afirmativ la toate sau macar la unele dintre aceste intrebari, atunci aceste abilitati pot fi puse in valoare si din punct de vedere profesional.
3. De ce abilitati vrei sa te folosesti?
Este clar ca ai un istoric al lucrurilor pe care le-ai facut. Ce-ar fi sa faci si o lista cu ceea ce ai vrea sa faci? Ce anume vrei sa faci in fiecare zi? Cum vrei sa arate o zi pe care sa o consideri plina de satisfactii? Daca fiecare zi conteaza, ce vrei sa faci?
4. Ce domenii te intereseaza?
Coach-ul de cariere te sfatuieste pe domeniile catre care interesul tau se indreapta in mod natural. De la varste fragede, pe toti ne intereseaza un anumit domeniu. Acum este timpul sa gandesti dincolo de un anumit job si sa te gandesti pe ce sectoare de activitate te intriga. Te va ajuta daca faci niste sapaturi in acele domenii. Vorbeste cu persoane care lucreaza in acele domenii si afla de unde poti incepe, care sunt zonele de crestere si catre care este viitorul acelui sector.
5. Ce valori ai vrea sa exprimi prin munca ta?
Cel mai bun test pentru un job este sa vezi daca l-ai mai face indiferent de salariu, potrivit lui Mistal. Pentru unii este important ca fiecare si sa fie diferita. Altii vor sa fie creativi. Altii vor sa fie de ajutor pentru ceilalti. Mistal crede ca, daca banii sunt o motivatie pentru o anumita perioada de timp, alti factori care te determina sa te dai jos din pat dimineata sunt estentiali pentru a fi fericit cu un anumit loc de munca.
6. Cine esti?
Sa gasesti un loc de munca potrivit personalitatii tale este un factor esential in a-ti gasi locul de munca potrivit. Fie ca esti increzator, deschis, fericit, prietenos, introvertit sau serious, iti doresti un job unde aceste calitati sa se potriveasca. Daca ai un serviciu caruia nu i se potriveste personalitatea ta, nu vei fi fericit si nici nu vei avea suces.
7. Ce fel de mediu de lucru cauti?
Vrei sa licrezi singur sau intr-o echipa de mici dimensiuni? De unde vrei sa lucrezi? Ai fi dispus sa faci naveta? Te simit cel mai bine intr-o companie mare sau mica? Cu ce ??fel de oameni sau stil de management lucrezi cel mai bine? Gandeste-te ce fel de cultura organizationala ti se potriveste.
8. Care este misiunea ta?
A avea un tel este un lucru foarte motivant. Gandeste-te daca oamenii te-ar lauda, ce anume ai vrea sa spuna despre viata ta.
9. Care este salariul tau ideal?
Cu cat trebuie sa te plateasca un angajator pentru a te simti valorizat si apreciat si daca ai ajuns la acest nivel? Acela este salariul tau ideal. Mistal i-a intrebat pe clientii sai si care ar trebui sa fie salariul lor de tranzitie. Trebuie sa calculezi care sunt cheltuielile tale de baza si cat trebuie sa castigi sau cu cat esti dispus sa le reduci. Unele schimbari de cariera pot presupune sa faci un pas inapoi din punct de vedere financiar, asa ca este esential sa intelegi care este cea mai de jos retributie pe care o poti accepta pentru o scurta perioada de timp.
La finalul acestui exercitiu, ar trebui sa poti vedea anumite tendinte si tipare. Chiar daca apelezi la un coach sau nu, gandeste-te la cariere care se potrivesc cu trasaturile care se potrivesc cu un anumit loc de munca. A sti ce-ti doresti cu adevarat de la locul tau de munca este primul pas spre a-ti gasi jobul ideal.
Foto: pexels.com