5% TVA. Cand si cum se aplica aceasta cota?
tvacota tvatva servicii
Incepand cu 1 noiembrie, OUG 89/2018 a introdus o noua cota de TVA pentru anumite servicii. Astfel, ordonanta a instituit un TVA redus de la 9% la 5% pentru serviciile de cazare, restaurant si catering, scopul fiind unul dublu: reducerea evaziunii fiscale in domeniu si dezvoltarea serviciilor in cauza. Doar ca dificultatile practice nu au intarziat sa apara.
Ca sa dam doar un exemplu, prin prisma noilor reglementari vanzarea unei banale pizza devine o problema, deoarece nu e clar daca ea se incadreaza la
livrare de alimente (pentru care se aplica vechea cota de 9%) sau la
servicii de restaurant/catering (pentru care se aplica noua cota de 5%).
Iar pentru a face incadrarea corecta, trebuie vazut daca vanzarea in cauza respecta criteriile impuse de normele de aplicare ale Codului fiscal, norme care spun ca serviciile de restaurant si de catering implica, in esenta, ideea ca mancarea sa poata fi consumata imediat.
„In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman,
insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului”, se precizeaza in norme.
Apar astfel diferentieri interesante. Unele firme aplica noua cota de 5%, altele raman in continuare la cota de 9% (ca si pana la 1 noiembrie), iar altele sunt obligate sa aplice atat cota de 5%, cat si cota de 9%.
Concret:
- o firma care produce mancare si doar o livreaza la domiciliu aplica o cota de 9%;
- o firma care produce mancare si o serveste intr-un spatiu propriu aplica o cota de 5%;
- o firma care doar vinde mancare aplica o cota de 9%
- o firma care ofera ambele servicii de mai sus aplica o cota de 9% pentru mancarea livrata si o cota de 5% pentru mancarea servita;
Si trebuie remarcat, ca o consecinta directa, ca firmele din ultima categorie se confrunta cu o situatie inedita: in momentul in care clientul comanda, el trebuie intrebat
daca mananca la restaurant sau
daca vrea mancarea la pachet. Si atunci, in functie de raspunsul lui, se va decide cota de TVA. Ceea ce presupune o dubla inregistrare in casele de marcat a produselor carora li poate aplica atat cota de 5%, cat si cota de 9%.
Concluzia ar fi ca in sectorul alimentar va aparea in mod cert o discriminare la nivel de taxare. O patiserie sau o alta afacere mica, care nu dispune de spatiu si nu presteaza servicii conexe (de exemplu, servire la masa), nu va putea aplica cota redusa de TVA de 5%. In schimb o afacere mai mare, care dispune de spatiu cu mese si angajeaza ospatari, chelneri, barmani, va putea.
Citeste si:
ING Bank Romania a obtinut un profit net de 529 de milioane lei si a ajuns la 1.25 de milioane de clienti activi
Sursa foto: www.contabilsef.md