Indiferent daca serviciul de management financiar in companie este realizat de catre un salariat sau optiunea externalizarii serviciilor financiare s-a dovedit a fi alegerea ideala, colectarea si folosirea eficienta a informatiilor financiare este una dintre principalele responsabilitati ale unui manager financiar. Multumita dezvoltarii si implementarii pe scara larga a tehnologiei informatiei, procesul de culegere a informatiilor financiare poate fi unul destul de facil, functie de performantele solutiilor software alese.
Principalele surse de informare ale unui manager financiar sunt rapoartele financiare, rapoartele legate de inventar, productie si resurse umane, precum si scriptele contabile. Experienta in sintetizarea informatiilor este cheia unei folosiri eficiente a acestora si da posibilitatea oferirii unei consilieri de calitate si luarii celor mai bune decizii pentru companie.
Previzionarea financiara este procesul prin care se estimeaza care va fi modul in care afacerea va evolua sau involua din punct de vedere al performantei financiare. Cel mai des intalnit tip de previzionare financiara este situatia incasarilor viitoare dar acesta nu este singurul raport de acest gen; un model de previziune financiara complet include si previzionarea ratei profitului precum si estimarea costului operational zilnic al functionarii afacerii (fara a include costurile pentru productia de bunuri sau furnizarea de servicii).
Situatiile sunt inregistrari ale rezultatelor financiare ale companiei. Acestea sunt auditate, de obicei, de catre experti contabili sau agentii guvernamentale, in scopul asigurarii conformitatii informatiilor inregistrate.
Sanatatea financiara a unei companii este relevata de catre cele trei rapoarte: bilant, situatia veniturilor si a cheltuielilor si situatia fluxurilor de numerar. Decizia de a investi intr-o afacere nu poate fi bazata decat pe analiza indicatorilor financiari care oglindesc fidel situatia companiei.
Una dintre responsabilitatile managerului financiar este aceea de a crea rapoartele fiscale si de a relationa cu autoritatile statului in vederea efectuarii complete si la timp a platilor datorate catre bugetul de stat. Pentru a putea face acest lucru, este necesara atat cunoasterea legislatiei fiscale, cat si accesul la o reprezentare fidela a indicatorilor financiari, fapt care permite intocmirea unor situatii complete si corecte.
Spre deosebire de previzionarea financiara care vizeaza evaluarea modului in care obiectivele fixate vor fi atinse, bugetul defineste tintele financiare ale organizatiei, cum isi doreste managementul si actionarii ca firma sa arate in viitor din punct de vedere al indicatorilor financiari. Bugetul, ca instrument de planificare, ajuta la o administrare judicioasa a resurselor companiei, resurse pe care anticipezi ca le vei incasa.
Una dintre responsabilitatile unui manager financiar este aceea de a monitoriza activ modul in care sunt implementate actiunile necesare pentru atingerea tintelor fixate prin buget, rezultatele acestor actiuni si sa ia masurile corective necesare pentru evitarea pierderilor si maximizarea castigurilor.
Asa cum se poate remarca, de capacitatea managerului financiar de a se adapta la realitatile in permanenta schimbare, de a fi informat si de a consilia cu intelepciune, depinde in mare masura succesul sau esecul companiei in a folosi resursele financiare de care dispune. Este important, asadar, ca intr-o companie de succes aceasta pozitie, fie ea si externalizata, sa fie detinuta de o persoana competenta, cu experienta vasta in domeniul financiar, capabila sa culeaga informatii si sa le transforme in decizii financiare bune si sfaturi utile pentru conducerea societatii.
Ultimele NOUTATI
Avertismentul unui mare economist pentru romani, in 2025: 40 de lei tichetul de masa nu mai e suficient pentru angajati, puterea de cumparare scade
Cum alegi masina ideala pentru afaceri si familie?
Partenerii nostri
Ce responsabilitati are un responsabil cu egalitatea de sanse si tratament, in cadrul unei companii?
Raportarea locurilor de munca vacante - PROCEDURA
Premierul Marcel Ciolacu: salariu minim brut de 4.050 lei, incepand cu 1 ianuarie 2025
Cum se declara veniturile obtinute de persoane fizice din tranzactii comerciale/postari pe internet
Cesiunea de creanta explicata pentru contabili: Aspecte legale si exemplu practic
Te-ar putea interesa si