Sa ceri o marire de salariu se poate dovedi o miscare destul de riscanta in prezent, mai ales in contextul in care economia nu o duce prea bine dupa toata aceasta criza provocata de pandemia de coronavirus la nivel global. Totusi, daca ai muncit din greu in aceasta perioada, preluand poate chiar si noi responsabilitati, nu ai de ce sa eziti! Chiar daca iti este teama de o astfel de discutie cu superiorii tai, trebuie sa stii ca exista o serie intreaga de modalitati de a le spune sefilor ca iti doresti o marire de salariu.
Potrivit specialistilor, exista cativa pasi pe care este recomandat sa ii urmezi pentru a iti maximiza sansele de a obtine marirea salariala pe care ti-o doresti.
Inainte de toate, primul care trebuie sa stie ca meriti o marire de salariu esti chiar tu. Inainte de a vorbi cu superiorii tai despre acest subiect, nu ar fi rau sa iti faci o proprie analiza asupra performantelor tale in cadrul companiei pentru care lucrezi.
In primul si primul rand, nu cere o marire de salariu in cazul in care stii ca organizatia pentru care lucrezi se confrunta cu o perioada dificila din punct de vedere financiar. De asemenea, ia in calcul si cand ti-a fost marit ultima data salariul! In cazul in care nu a trecut inca un an de la ultima marire salariala, ar fi bine sa mai astepti pana sa ai aceasta discutie. Daca este cazul, nu ezita sa ai aceasta discutie cu sefii tai la scurt timp dupa ce ai reusit o performanta importanta pentru compania pentru care lucrezi!
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, mai intai de toate trebuie sa stii chiar tu ca meriti marirea salariala pe care o ceri sefilor tai. In functie de felul in care performezi la locul de munca ar trebui sa stii si ce marire de salariu sa ceri. Evita sa ajungi in fata sefilor cu pretentii exagerate, recomandarile specialistilor indreptandu-se spre o marire salariala de aproximativ 10% - 20%.
Unele companii intocmesc anual rapoarte de performanta pentru angajatii lor, insa in unele cazuri acest lucru nu se intampla. Nu ezita sa ceri superiorilor tai feedback constant asupra performantei tale la locul de munca. Nu te multumi cu exprimari vagi din partea sefilor cu privire la activitatea ta in cadrul companiei si cere mai multe detalii despre ceea ce ai facut bine si despre ceea ce poti indrepta pe viitor! In cazul in care feedback-ul este unul pozitiv, poti folosi chiar ceea ce iti spun sefii tai pentru a cere marirea salariala pe care ti-o doresti!
Oricat de bune ar fi performantele tale in cadrul companiei, exista posibilitatea ca firma pentru care lucrezi sa nu iti ofere un salariu mai mare. Gandeste-te ce vrei sa faci in cazul in care seful tau iti va refuza propunerea de marire salariala. Spre exemplu, poti cere un alt post in cadrul companiei, cu mai multe responsabilitati si mai bine platit. In cazul in care esti refuzat, incearca sa afli care sunt motivele care stau in spatele refuzului. Stiindu-le, pe viitor vei putea sa iti imbunatatesti strategia!
Citeste si: Nu face aceste 10 greseli in CV! Te pot costa locul de munca la care ai visat
Ultimele NOUTATI
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Partenerii nostri
CONDITII cumul pensie cu salariu. Pasi de urmat si documente necesare
Modificarea unei norme intregi de lucru in fractiune de norma. MODEL act aditional
Te-ar putea interesa si
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea