Iar pentru ca progresul (indiferent de natura sa) a generat intotdeauna si oportunitati, o multime de sectoare de business au tinut pasul cu tot acest avant tehnologic al ultimelor decenii, generand si joburi ce ar putut fi de neinteles chiar si in urma cu 20 de ani. Iata doar cateva dintre acestea:
Cum s-ar fi putut explica utilitatea unui astfel de job la inceputul anilor 2000, perioada in care internetul parea inca pentru multi ceva abstract? Intrebarile cu care ai fi fost bombardat atunci si-ar fi putut gasi cu greu raspunsuri plauzibile, pentru a convinge o persoana ca un astfel de job este chiar util in societate. Asta fara a mai lua in calcul o discutie separata, privind milioanele de dolari pe care cei urmariti vloggeri din lume le castiga acum anual.
2. Jucator de eSports
Cine ar fi crezut ca jocurile video vor ajunge sa genereze profituri mult mai mari decat industria cinematografica? Iar in jurul acestei industrii, o multime de alte ramuri s-au dezvoltat in ultimii 20 de ani, de la celebrele platforme pentru live streaming la competitii internationale de eSports. Iar efectul bulgarelui de zapada nu a intarziat sa apara: competitiile de eSports pot fi acum urmarite live de fani din intreaga lume, acestia avand la dispozitie chiar si platforme de pariuri online pe eSports, unde pot paria pe echipele lor preferate de DOTA, Counter Strike sau League of Legends.
3. User experience analyst
Odata cu dezvoltarea tehnologiei in zona de web, site-urile au inceput sa le ofere userilor experiente din ce in ce mai ofertante, ca parte a unui proces de fidelizare mult mai complex. Asadar, pana la aparitia unor joburi in piata, asa cum este cel de “user experience analyst”, nu a mai fost decat o chestiune de timp. Un expert in acest domeniu identifica cele mai bune oportunitati pe care un site le poate implementa la nivel de grafica si interfata, astfel incat aceste upgrade-uri sa determine o revenire a clientilor pe site-ul respectiv.
Chiar daca existau si inainte celebrele "curse la ocazie", proprietarii masinilor luau pasageri pur contextual, daca se intampla ca acestia sa calatoreasca in aceeasi directie cu soferii. Astazi, dezvoltarea segmentului de aplicatii mobile ne-a adus fata in fata cu o serie de platforme construite in jurul ideii de ridesharing. In ultimii ani, legislatia a cunoscut o serie de modificari binevenite, menite sa reglementeze aceasta activitate. Asadar, cei care au masini si sunt dispusi sa le imparta cu altii (fie in oras, fie in calatorii extraurbane) prin aplicatiile de ridesharing omologate, trebuie sa inteleaga foarte bine legile in vigoare, pentru a practica acest job in conditiile impuse de statul roman.
5. Specialist SEO
Incheiem acest clasament cu un job pe care l-am fi explicat cu greu la inceputul anilor 2000. Accesul facil la internet si aparitia magazinelor online au generat o lupta pentru prezenta in prima pagina din Google a site-urilor, adica singurul loc important atat pentru useri, cat si pentru diferitele platforme. Asadar, algoritmul din spatele motorului de cautare a devenit din ce in ce mai “pretentios” cu site-urile, cele din urma incepand sa isi optimizeze treptat paginile, conform cerintelor Google, pentru o prezenta cat mai buna in primele zece pozitii. Cel care se ocupa astazi de auditarea unui site si recomandarea unor solutii, menite sa asigure o pozitie cat mai buna a site-ului in prima pagina, in functie de cautarea unui client (ex: “pariuri online eSports”), se numeste Specialist SEO (Search Engine Optimization).
Nu inainte de a ajunge la final, vrem sa oferim si cateva mentiuni pentru:
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212