5 idei de afaceri care vor avea succes in 2022: n-ai nevoie de bani multi
idei afaceri itleasing personaldezvoltatori software
De foarte multe ori, o afacere prospera porneste de la o idee buna sau care, in cele din urma, se dovedeste geniala ca urmare a succesului inregistrat pe piata. Exemple sunt cu duiumul, mai ales in zona de tehnologie a informatiei. Apple, Google, Amazon sunt idei pornite din garaje, dar care au ajuns, astazi, sa valoreze multe sute de miliarde de dolari.
Fondatorii lor au crezut in ele pana in panzele albe si au convins milioane de utilizatori ca nu (mai) pot trai fara produsele dezvoltate de ei.
Oricar ar fi de dificil, si mediul economic actual permite unei idei de afacere sa se lanseze si sa convinga piata, iar tendintele la nivel mondial sau european sunt imbratisate si de romani.
Unele sunt complexe si au nevoie de cunostinte specifice si de bugete uriase de dezvoltare, dar exista si idei de afaceri care pot deveni realitate cu foarte multa ambitie si determinare, dar nu si cu foarte multi bani.
1. Leasing de personal
De la constructii si HoReCa, aproape ca nu exista domeniu de activitate care sa nu se confrunte cu lipsa de personal. In acest context, leasing-ul de personal poate rezolva problema. Leasingul de personal, definit in legislatia de specialitate ca serviciu de agent de munca temporara, presupune angajarea unor persoane prin intermediul unei alte companii acreditate ca agent de munca temporara. Aceasta soltutie este pentru firmele care cauta o modalitate rentabila, accesibila si lipsita de riscuri pentru a face rost de angajati.
Leasingul de personal se adresea in special companiilor care desfasoara un proiect in tara si au nevoie de angajati pentru o perioada determinata; activeaza in domenii cu o sezonalitate ridicata si au nevoie de un volum mai mare de personal in anumite perioade; sunt la inceput de activitate sau tocmai au un nou proiect si nu pot estima profitul activitatii recent incepute si nu pot face angajari pe perioade nedeterminate. Specialistii in resurse umane au cele mai multe sanse sa dezvolte o afacere proprie in aceasta zona, pentru ca stiu cum sa gaseasca rapid oameni calificati.
2. Consultanta in resurse umane
Cand piata muncii din Romania se depopuleaza, tot mai multi romani optand pentru munca in strainatate, gasirea de angajati calificati si retentia lor sunt adevarate provocari. Iar asta genereaza o oportunitati pentru o afacere de consultanta in resurse umane (HR - human resources). Un specialist in HR poate gasi repede clienti care au nevoie de o strategie personalizata in zona de HR si stie cum sa puna mana pe cei mai buni angajati.
3. Consultanta SEO - Search Engine Optimization
Cine nu este in mediul on-line nu exista. In vanzari si in media electronica, Google este la putere. Daca nu apari pe prima pagina a cautarilor date de cineva, esti condamnat la insucces. Tocmai de aceea, fiecare companie se lupta cu indarjire pentru o pozitie cat mai buna in afisarile motoarele de cautare, pozitie care se traduce in cifra de afaceri si in incasari mai mari. Prin urmare, optimizarea site-urilor, pentru cresterea traficului, depinde de un specialist SEO, iar o astfel de persoana poate face o afacere de success din aceasta activitate.
4. Servicii de mentenanta si suport IT
Daca statul roman abia acum calca pedala digitalizarii, companiile private sunt dependente, de mult timp, de IT. Indiferent de dimensiuni, firmele au nevoie sa tina pasul cu informatizarea, iar, in zona firmelor mari, a corporatiilor, serviciile presupun complezitate si asigura colaborari pe termen lung. Cine presteaza servicii de mentenanta si suport IT poate dezvolta cu succesul o afacere pe cont propriu, mai ales daca gaseste angajati buni si stie sa se promoveze. Cererea de servicii de mentenanta si suport IT se mentine ridicata in special in zona de retelistica si servere.
5. Dezvoltare de software
Nici Bill Gates nu a fost miliardar de la inceput. De fapt, chiar numele companiei, Microsoft, aminteste ca dimensiunile companiei si ale programelor au fost... micro. Dar, in urma succesului planetar al sistemului de operare Windows, compania a devenit... macro, la fel si averile fondatorilor ei.
Cand orice business are cel putin o componenta IT, dezvoltatorii de software, de programe informatice, sunt la mare cautare. Iar aceasta este o activitate ce poate fi desfasurata, cel putin pentru inceput, in cadrul unei firme mici sau chiar in regim de freelancer.
Citeste si:
Idei de afaceri in agricultura. Afaceri profitabile, pe teren putin si cu investitie mica
Cu investitii minime, dar cu multa ambitie, un dezvoltator isi poate crea un portofoliu de aplicatii si proiecte software care va sta la baza unor proiecte complexe si tot mai profitabile.