4 semne ale OBOSELII emotionale la job, ce NU trebuie ignorate
oboseala emotionaladezvoltare personala
Atunci cand suntem obositi fizic, dupa cateva ore sau chiar zile in care lenevim si dormim bine, scapam de oboseala. Doar ca in cazul epuizarii psihice, somnul nu ajuta la nimic. Din pacate, mai sunt si alte simptome care ne indica un singur raspuns: burnout.
Ti s-a intamplat vreodata sa te simti obosit, desi de-abia te-ai trezit dupa o noapte ce ar fi trebuit sa fie odihnitoare?
Te-ai simtit vreodata de-a dreptul epuizat, desi, aparent, nu ai avut momente de suprasolicitare nici fizica, nici nervoasa, in ultima perioada?
Daca da, aceasta senzatie nu reprezinta un efect efemer al unei cauze din prezent sau o senzatie intamplatoare, de moment, ci o reactie la o problema cronica:
esti suprasolicitat.
Dar tu te cunosti cel mai bine si stii care iti sunt limitele, motiv pentru care ar fi bine sa te autodiagnostighezi, dandu-ti seama daca ti se par cunoscute urmatoarele 4 semne care tradeaza faptul ca suferi de burnout:
1. Resimti numeroase sentimente negative
Te simti iritat, nervos, nimeni nu iti intra in voie, orice ar face. Te deranjeaza lucruri care inainte iti erau indiferente sau chiar iti faceau placere. Pur si simplu esti un bulgare de sentimente negative, dar nu doar dimineata, inainte de a-ti bea cafeaua.
E vorba despre o stare de spirit care domina mai bine de doua saptamani. Fii atent: aceste emotii negative pot avea la baza o oboseala emotionala acuta.
2. Simti ca lucrezi sub presiune
Poate ca jobul tau e unul stresant, cu deadline-uri si o agenda stufoasa de intalniri si discutii, insa, in cazul in care deodata resimti o presiune mai mare decat de obicei, nu o ignora.
Cand suntem epuizati emotional, nu avem resursele pentru a face fata presiunilor muncii si totul ni se pare deosebit de dificil, chiar si cele mai banale sarcini. Acest lucru "netratat" la timp poate scadea productivitatea muncii.
3. Relatiile bune de la job au devenit tensionate
Nu pot fi toate "roz" la locul de munca intre colegi sau intre angajati si manageri, insa in cazul in care relatiile tale candva bune se tensioneaza din motive inexplicabile, explicatia ar putea consta in faptul ca te simti coplesit, epuizat. Aceasta stare de spirit te poate determina sa te izolezi sau sa ai anumite comportamente, atitudini sau comentarii nepotrivite, ce afecteaza relatia cu oamenii din jur.
4. Erorile sunt la ordinea zilei
Doar cine nu munceste nu greseste. Doar ca, atunci cand gresim prea des, e posibil sa existe niste probleme. Nu te poti transforma, peste noapte, dintr-un profesionist intr-o persoana care face greseli elementare. E posibil sa te simti suprasolicitat, aspect ce iti creeaza un deficit de atentie, de concentrare.
Efectele epuizarii emotionale pot fi atat autodistructive ( scaderea productivitatii, calitatii si randamentului muncii), dar pot avea efecte si asupra celor din jur. In unele domenii in care viata clientilor sau pacientilor depinde de angajatul epuizat emotional, riscurile pot fi enorme si nimeni nu ar trebui sa fie dispus sa si le asume.
Desi nu exista o modalitate ideala de a aborda epuizarea emotionala la locul de munca, recunoasterea problemei si cautarea ajutorului de specialitate pot face diferenta. Atunci cand odihna corpului nu mai confera liniste mintii, e nevoie de interventia unor persoane avizate, care sa ofere cele mai bune sfaturi, incepand cu acesta:
oricui i se poate intampla!
Te-ar putea interesa si: 4 greseli pe care le fac oamenii care vor o schimbare in cariera