4 motive pentru care seful tau NU iti da mai multi bani
negociere salariuinterviubani
Unul dintre motivele principale pentru care oamenii migreaza pe piata muncii este acela ca sunt in cautarea unui venit mai mare. Chiar daca te ghidezi in viata dupa deviza "Banii nu aduc fericirea", stii ca fara ei nu poti trai. Prin urmare, salariul trebuie sa-ti asigure un nivel de trai, acoperindu-ti necesitatile si cel putin micile placeri ale vietii. Doar ca nu se intampla de fiecare data asa.
Nu pentru toate joburile se ofera
salarii generoase, iar aici motivele fac obiectul unei alte discutii, insa exista situatii in care te poti prezenta la interviu si te poti trezi pe masa cu o oferta salariala mai mica decat prevede pozitia pe care o ocupi si decat primesc potentialii tai viitori colegi. De ce?
Exista mai multe motive pentru care seful tau te poate angaja in echipa lui, dar pe un salariu sub nivelul "pietei".
De exemplu, poate considera ca nu ai atat de multa experienta cat au ceilalti din echipa, dar totusi vede potentialul din tine si vrea sa il exploateze, iar tie sa-ti dea sansa sa inveti si sa "cresti".
Insa cele mai frecvente motive pentru care poti primi o oferta salariala mai mica sunt, paradoxal, cele care depind de tine:
1. Nu indraznesti sa negociezi
Salariul se negociaza, la fel si beneficiile extra. Sunt foarte putine situatiile in care candidatii nu au parte de niciun pic de flexibilitate. Angajatorii se asteapta, in general, ca oamenii sa pluseze si sa ceara mai mult, motiv pentru care prima lor oferta salariala o plaseaza sub nivelul pe care sunt dispusi sa il ofere.
2. Nu stii cat sa ceri
Degeaba negociezi daca nu stii unde sa te opresi. Angajatorul poate simti lipsa ta de informare si faptul ca plusezi fara tinta, motiv pentru care iti va lansa, sigur pe el, o oferta-limita: acceptati atat sau "te sunam noi".
Fii sigur pe tine si du-te la interviu cu o cifra bine stabilita.
3. Nu cunosti "piata"
Ca sa iti faci o idee despre cat de mult trebuie sa ceri, trebuie sa faci un research pe piata, per ansamblu. Trebuie sa vezi care e media salariilor pentru pozitia pentru care candidezi.
4. Nu stii cat valorezi si tinzi sa te supraevaluezi
Pentru fiecare dintre noi, experienta, priceperea, profesionalismul si talentul nostru merita toti banii din lume, dar nu este chiar asa. Tindem sa ne supraevaluam, iar acest lucru nu e neaparat gresit. E important sa avem incredere in noi si in potentialul nostru, insa o supralicitare de genul acesta, in fata unui angajator, la negocierea salariului, anunta un fiasco total.
Orice antreprenor cu experienta isi va da seama, dintr-o simpla discutie, daca te autosituezi in mod justificat sau nu pe un piedestal. In cazul in care el nu va ajunge la aceeasi convingere cu a ta, e posibil sa isi piarda interesul pentru candidatura ta sau, cel mult, sa iti faca o oferta salariala foarte slaba.
E esential sa-ti pastrezi obiectivitatea, sa iti prezinti in mod realist defectele si lipsurile si sa-ti raspunzi sincer la urmatoarea intrebare:
cati bani merit?