4 greseli pe care le fac oamenii care vor o schimbare in cariera
carieradezvoltare personalajoblocuri de munca
Avem nevoie de schimbari. In toate aspectele vietii noastre. Schimbarile sunt benefice, ele ne ajuta sa evoluam, ne supun unor provocari din care invatam anumite lectii sau vin ca urmare directa a deciziilor noastre. Atunci cand dorim o schimbare legata de cariera, trebuie sa fim mai atenti ca oricand, pentru ca putem da gres foarte usor, poate mult mai usor decat in viata personala.
Cand decidem noi sa schimbam ceva in cariera, e esential ca, inainte de a face marele pas, sa ne intocmim o autoanaliza cat mai sincera si sa stim exact ceea ce ne dorim de noi, de la viata noastra profesionala, dar fara sa ne propunem obiective nerealiste, ca sa evitam o dezamagire puternica.
Prin urmare, iata care sunt patru greseli frecvente pe care le fac oamenii care vor o schimbare in cariera. Afla-le de acum, nu pe pielea ta:
1. Nu fac schimbarea pentru ca isi doresc ei, ci pentru ca le este impusa
Se intampla uneori ca, familia sau prietenii sa nu fie de acord cu jobul pe care il are o persoana, din diverse motive. Insa, cat timp persoana respectiva este fericita cu ceea ce face, cat timp acest lucru o implineste, schimbarea carierei reprezinta o greseala de neconceput.
E important sa intelegem faptul ca fiecare dintre noi are scari de valori diferite, iar diversitatea de opinie si gandire trebuie respectata. Prin urmare, alegerile fiecaruia trebuie asumate si tolerate, cat timp nu dauneaza celor din jur si nici propriei persoane.
2. Isi fac prea multe iluzii
Schimbarile in cariera, cum ar fi acceptarea unui nou job, sunt facute cu ganduri marete. Oamenii spera la o pozitie sociala superioara sau la bani la multi, insa, uneori se asteapta la mult prea mult.
E posibil ca acest "mult prea mult" sa vina sau nu. Pentru a evita o dezamagire, e bine sa ne setam obiective realiste, iar daca lucrurile se vor desfasura atat de bine incat vom fi surprinsi, mai bine sa avem parte de o surpriza placuta, decat de o dezamagire amara.
3. Nu au un obiectiv clar stabilit
Multi oameni merg prin viata si prin cariera fara sa isi imagineze cum va arata "linia de sosire". Evident ca, foarte probabil, nu avem cum sa stim acest lucru, pentru ca traim intr-o lume imprevizibila, insa trebuie sa ne ghidam intotdeauna dupa un tel care sa ne mentina pe o anumita linie, chiar daca, uneori, ne mai abatem.
E important sa stim incotro ne indreptam si sa nu uitam niciodata care este, de fapt, scopul nostru principal si unde ne dorim sa ajungem.
4. Nu isi urmeaza pasiunea, alegand banii
Aici intervine o intreaga discutie. Desigur ca banii sunt un instrument esential al vietii, insa ei nu trebuie sa devina un scop. Din nefericire, din cauza faptului ca din pasiunea lor nu se pot intretine, multi oameni aleg sa profeseze diverse meserii care sa le aduca cat mai multi bani. Si asta nu e o greseala! E o lege a supravietuirii.
Greseala este ca renunta la pasiunea lor pe care ar putea-o dezvolta in timpul liber si care ar putea creste atat de mult in timp, incat sa devina, peste ani, principala sursa de venit si stabilitate financiara.