Tocmai de aceea vom discuta mai jos despre 3 probleme mai putin cunoscute, cu care te poti confrunta ca proaspat antreprenor:
Intr-o companie privata, profitul trebuie impartit conform unor reguli clare si bine stabilite, ce trebuie respectate intotdeauna. Tocmai de aceea e important sa stii totul despre dividende inainte de a demara activitatea. Astfel, spre deosebire de companiile de stat, care sunt obligate prin lege sa distribuie mai mult de 50% din profitul net sub forma de dividende, companiile private nu sunt supuse aceleiasi obligatii. In consecinta, decizia distribuirii dividendelor catre actionari ramane la latitudinea administratiei.
De asemenea, in cazul distribuirii profitului, ar trebui sa stii ca aceasta se poate face la sfarsitul exercitiului financiar, dupa intocmirea situatiei financiare anuale. Din 2018 poti face acest lucru si trimestrial, daca doresti, in baza Legii nr. 163/2018.
In plus, este nevoie de indeplinirea a doua conditii importante: profitul trebuie sa fie real si util. Acest aspect este foarte important intrucat distribuirea de dividende in absenta unui profit real si util poate atrage atat consecinte civile, cat si penale.
Pentru ca profitul sa fie real este necesara realizarea unui excedent, mai precis, o suma care sa depaseasca valoarea capitalului social. Pentru ca profitul sa fie util, acesta trebuie sa respecte anumite conditii, printre care se numara acoperirea cheltuielilor si a datoriilor societatii, acoperirea pierderilor din capitalul social sau diminuarea sa inainte de distribuire si, in cazul SRL-urilor, economisirea a 5% din profitul net, anual, pentru formarea fondului de rezerva.
Lipsa clientilor nu este singurul lucru ce poate afecta stabilitatea unei firme pe termen lung. O companie poate avea multi clienti si contracte profitabile, insa daca facturile sale sunt achitate cu intarziere in mod constant, atunci acest lucru poate pune o presiune foarte mare asupra ei. In Romania, plata cu intarziere a facturilor incepe sa fie o problema din ce in ce mai mare, acestea fiind achitate, in medie, cu o intarziere de 2 luni.
Din acest motiv, e important sa iei masuri din timp si, daca este posibil, sa incerci sa economisesti bani in fiecare luna pentru a-ti forma o perna de siguranta, la care sa poti apela atunci cand clientii tai intarzie. In caz contrar, te vei confrunta cu numeroase probleme, atat cu plata personalului, cat si a furnizorilor, precum si a celorlalte cheltuieli, lucru care poate sa ajunga sa-ti puna compania in pericol.
Indiferent ca lucrezi in sectorul de productie sau de servicii, mentinerea unor standarde ridicate in procesele de munca din compania ta este o sarcina foarte dificila, pe care trebuie sa o tratezi cu maxima seriozitate. Atunci cand lucrezi singur, acest lucru nu este foarte dificil; lucrand in propria companie, vei fi mereu motivat sa le oferi clientilor tai un nivel de calitate cat mai crescut. In definitiv, iti doresti ca ei sa revina din nou si din nou.
Cu toate acestea, pe masura ce succesul firmei tale creste, vei fi nevoit sa aduci angajati care nu vor fi la fel de preocupati de mentinerea standardelor de calitate, ei neavand aceleasi mize ca si tine. In consecinta, este esential sa pui la punct de la bun inceput un sistem precis de lucru si sa-ti instruiesti foarte bine toti angajatii, precum si sa faci verificari constante pentru a te asigura ca standardele impuse de tine sunt respectate. Numai asa firma ta se poate dezvolta in mod armonios, fara ca o crestere a numarului de clienti sa se traduca si intr-o scadere a calitatii produselor sau serviciilor.
Sursa foto: Pexels
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212