3 motive pentru care SALARIILE la privat NU vor creste in 2024
salarii la privatsalarii 2024majorare salariala
Milioanele de angajati ai sectorului privat din Romania se confrunta in mare parte cu o scadere a puterii de cumparare, din cauza inflatiei si a salariile ce nu prea au tinut pasul cu scumpirile. Din nefericire, nici 2024 nu arata prea bine.
Salariile angajatilor de la privat sunt puse sub semnul intrebarii in anul ce sta sa inceapa, din cauza faptului ca si firmele se confrunta la aceasta ora cu provocari poate mai mari decat cele ale omului de rand.
Companiilor li se micsoreaza la un nivel istoric spatiul fiscal, lipsa de predictibilitate e la ordinea zilei, scumpirile si ele, iar taxele si impozitele devin mai greu de suportat, pe umerii firmelor fiind transferata responsabilitatea de a acoperi gaura din bugetul public.
In aceste conditii, putini manageri se vor aventura in 2024 sa creasca bugetele pentru salarii. Vorbim despre un an an adaptarii si conservarii, in care angajatorii nu doar ca nu sunt pregatiti financiar pentru presiuni si mai mari, dar e posibil sa nu reuseasca sa-si mentina in picioare nici macar echipele pe care le au deja constituite.
Ce inseamna acest lucru?
Ca unele firme ar putea trece la disponibilizari.
Avertismente au existat, dar au fost ignorate
Inca de cand controversatul
pachet fiscal asumat de Guvern era doar in stadiul de discutie "pe surse", reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania au iestit la rampa cu previziuni dure despre cum vor impacta noile masuri firmele romanesti, de altfel motorul economic al tarii.
Managerii au avertizat cu privire la faptul ca, desi se urmareste cresterea veniturilor la bugetul de stat, efectul va fi invers: va inflori evaziunea fiscala, economia subterana o sa prospere si ea, in timp ce unele companii vor face concedieri masive, ca sa faca fata cheltuielilor.
Din pacate, avertismentele antreprenorilor locali au ramas fara reactie din partea statului care a decis sa modifice fiscalitatea peste noapte, dand o lovitura sub centura intregului sector privat si minimalizandu-si sansele ca investitorii straini sa ne mai priveasca ca pe o potentiala buna destinatie de business.
De exemplu, Confederatia Patronala Concordia, care reuneste peste 2.000 de firme active din Romania, a criticat indelung masurile fiscale asumate de Guvern, spunand ca se pune 85% din efortul de a lupta cu deficitul bugetar pe mediul privat, dorindu-si sa stranga venituri de 100 de miliarde de lei in plus, dar sa faca economiii de numai 16 miliarde de lei, pana in 2028.
Foto: manager.ro