3 intrebari complet irelevante in cadrul interviului de angajare
Anumite intrebari sunt pur si simplu interzise prin lege. Nu aveti voie sa intrebati candidatul/candidata daca este implicat(a) intr-o relatie, daca intentioneaza sa aiba copii sau ce origine etnica, religie, orientare sexuala sau simpatii politice are. Alte intrebari nu sunt insa interzise, desi, poate, ar trebui. Iata in continuare 3 exemple.
1. “Unde te vezi peste 5-10 ani?”
Este o intrebare importata de peste ocean, din SUA, o intrebare pe care angajatorii americani obisnuiau sa o adreseze candidatilor la inceputul anilor 2000 pentru a afla daca pot sa se bazeze pe ei pe termen mai lung. Dar apoi a venit criza si odata cu ea s-a instaurat un climat global de instabilitate, astfel ca intrebarea nu numai ca si-a pierdut rostul, dar acum pare chiar stupida.
2. “Care sunt punctele tale slabe?”
Oare ce raspuns se poate da la o asemenea intrebare? “Imi este imposibil sa respect un deadline”, “Imi place sa iau pauze lungi de tigara”, “Beau in timpul serviciului”, “Sunt dependent de Facebook”… E clar ca raspunsul nu poate fi decat o fraza sforaitoare, pregatita din timp si care nu face decat sa prezinte un asa-zis punct slab intr-o maniera care de fapt il avantajeaza pe candidat.
3. “De ce vrei sa lucrezi pentru noi?”
Raspunsul sincer este urmatorul: “Pentru ca am nevoie de o slujba decenta, intr-un mediu de lucru respirabil, cu un sef cat de cat normal (de la care eventual pot sa si invat cate ceva) si cu un salariu OK, platit intotdeauna la timp.”
In rest, orice candidat cat de cat creativ poate concepe un raspuns care sa gadile orgoliul angajatorului si sa ridice firma in slavi (“Sunteti cei mai tari, inca din liceu visam sa ajung sa lucrez aici etc.”), dar acesta n-ar fi decat un “lip service”, adica o chestie spusa fara convingere, ci doar pentru ca da bine. Niciun fel de informatie utila pentru evaluarea candidatului nu se poate obtine cu aceasta intrebare.
Sursa foto: www.pexels.com