3 beneficii extrasalariale care ar trebui oferite obligatoriu pe langa un salariu de 3.500 de lei net
beneficii extrasalariale
De unde nu este, se spune ca nici Dumnezeu nu cere! Totusi, desi multor angajatori le este dificil sa-si tina firmele pe profit in aceasta perioada, mentinerea motivatiei angajatilor si fidelizarea lor se poate face si prin oferirea unor beneficii extrasalariale, acolo unde bugetul nu permite oferirea unor salarii mai mari.
Ce beneficii extrasalariale ar trebui oferite angajatilor cu salarii mici
Iata 3 tipuri de beneficii extrasalariale care ar trebui oferite in mod obligatoriu angajatilor din Romania cu salarii mici, sub pragul de 3.500 de lei net:
1. Tichete de masa
Tichetele de masa contribuie semnificativ la bugetul lunar al angajatilor, ajutandu-i sa economiseasca bani pe care i-ar cheltui in mod normal pe alimente. Angajatii pot folosi tichetele de masa la diverse supermarketuri, magazine alimentare, restaurante si cafenele. Aceasta le ofera libertatea de a alege unde si ce sa manance.
De asemenea, avand tichete de masa, angajatii sunt mai inclinati sa cumpere produse alimentare mai sanatoase si mai variate, ceea ce poate duce la o alimentatie mai echilibrata si la un stil de viata mai sanatos.
In 2024, angajatorii pot oferi tichete de masa de pana la 40 de lei pe zi, nefiind insa obligati sa faca acest lucru.
2. Bonusuri de performanta
Bonusurile de performanta sunt stimulente financiare acordate angajatilor pe baza realizarii anumitor obiective sau depasirii unor standarde de performanta.
Poate fi vorba despre bonusuri individuale sau de echipa. De asemenea, anagajatorii isi pot recomensa angajatii eficienti prin acordarea unui bonus anual mai substantial, pe baza evaluarii anuale a performantei angajatilor. Poate fi, de asemenea, vorba despre un profit-sharing. Acesta din urma presupune distribuirea unei parti din profitul anual al companiei catre angajati, in functie de performanta generala a companiei si a individului.
Bonusurile de performanta motiveaza angajatii sa depuna eforturi suplimentare si sa se concentreze pe atingerea obiectivelor stabilite. Aceste bonusuri ofera o recunoastere tangibila a eforturilor si realizarilor angajatilor, crescandu-le satisfactia si moralul. Nu in ultimul rand, ele ofera oportunitatea de a castiga venituri suplimentare, ceea ce poate imbunatati situatia financiara personala.
3. Transport gratuit sau decontarea cheltuielilor de transport
Avand un salariu mic, suportarea costurilor de deplasare de acasa la job si inapoi poate reprezenta un efort financiar greu de dus pentru multi salariati.
In acest sens, de folos ar fi ca angajatii care isi achizitioneaza abonamente sau bilete de transport sa primeasca ulterior o decontare integrala de la companie.
De asemenea, angajatii care folosesc vehicule personale pot primi rambursarea cheltuielilor cu combustibilul pe baza numarului de kilometri parcursi.
Oferirea acestui beneficiu poate creste satisfactia angajatilor si poate fi un factor important in retentia personalului, deoarece demonstreaza grija si sprijin din partea companiei. Angajatii care nu trebuie sa isi faca griji cu privire la transport sunt mai putin stresati si mai concentrati la locul de munca, ceea ce poate duce la o productivitate mai mare.
Foto: freepik.com