270.000 de firme risca sa fie dizolvate de ANAF
anafsocietati comercialefirme
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va cere dizolvarea societatilor cu un activ net mai mic decat capitalul social, doi ani consecutiv. Potrivit calculelor efectuate pe datele de la Registrul Comertului, 270.000 de firme sunt vizate de aceasta masura a Fiscului.
Cele 270.000 de firme care ar putea fi afectate de aceasta masura reprezinta aproximativ 40% din numarul total de firme active in prezent.
Daca ANAF va modifica legislatia societatilor comerciale, atunci va putea sa formuleze actiuni de dizolvare impotriva tuturor societatilor care sunt inscrise doi ani consecutiv pe lista agentilor economici ce au inregistrat un activ net mai mic decat jumatate din capitalul social.
Reprezentantii societatilor comerciale vor fi notificati in acest sens.
Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa publice pe pagina sa de internet o lista cu societatile al caror activ net s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social. Dupa acest pas, ANAF va trimite notoficarile catre societatile in cauza.
La intrebarea "de ce vrea ANAF sa deschida aceasta lupta cu societatile al caror activ net s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social timp de doi ani consecutiv, a raspuns Raluca Popa, consultant EY.
”De ce va face ANAF acest lucru? Raspunsul este unul foarte simplu: societatile cu activ net mai mic decat jumatate din capitalul social sunt societati care inregistreaza pierderi si, prin urmare, platesc mai putine impozite la stat. Astfel, de ce ar mai fi tinute in viata? Mai mult, in cazul societatilor care au inregistrat un activ net sub limita prevazuta de lege si care au datorii fata de actionari/asociati este obligatorie majorarea capitalului social prin conversia in actiuni/parti sociale a datoriilor fata de actionari/asociati. Este de precizat ca introducerea acestor masuri a fost precedata de o serie de actiuni/modificari legislative care au aratat interesul sporit al autoritatilor pentru aceasta problema”, considera Raluca Popa.