Sindicatele si reprezentantii din administratia Complexului Energetic Oltenia au anuntat ca au obtinut majorarea salariilor minerilor dupa discutiile purtate la Ministerul Energiei. Salariatii vor beneficia de o majorare a lefurilor brute cu 1.200 de lei, ceea ce inseamna un plus la salariu de aproximativ 650 de lei in mana. Complexul are in prezent peste 9.000 de angajati, fiind cel mai important producator de energie electrica pe baza de carbune de pe piata interna.
Pe aceasta tema s-au purtat discutii intense la Ministerul Energiei in ultima perioada, la negocieri participand Federatia Nationala a Sindicatelor din Electricitate “Univers” si Federatia Nationala Mine Energie. Pe langa discutiile legate de contractul colectiv de munca al angajatilor din Complexul Energetic Oltenia, cele doua parti au mai purtat negocieri si in legatura cu stabilirea unui procent care sa asigure un fond de avansare sau promovare pentru salariatii companiei.
Asa cum spuneam si in randurile urmatoare, negocierile dintre cele doua parti s-au dovedit a fi de bun augur pentru cei peste 9.000 de mineri care lucreaza in Complexul Energetic Oltenia. La finalul discutiilor, ministrul Sebastian Burduja si-a dat acordul final ca salariile minerilor sa fie indexate in suma fixa cu 1.200 de lei brut. De asemenea, reprezentantii Ministerului Energiei si-au asumat in termen de doua luni reglementarea legislativa cu privire la rezerva de capacitate.
Incepand de la 1 ianuarie 2026, cele trei grupuri energetice pe baza de carbune si cele patru cariere miniere care vor mai ramane la companie vor intra in rezerva de capacitate. Mai exact, asta inseamna ca grupurile energetice si carierele vor mai produce carbune si energie electrica numai atunci cand va fi nevoie si numai cu aprobarea Ministerului Energiei.
Potrivit acestei intelegeri dintre sindicate si minister, sumele vor fi platite catre Complexul Oltenia in cazul in care energia produsa pe baza de carbune nu va mai intra in piata de energie. Evident, este nevoie de un mecanism de sprijin financiar pentru ca angajatii din Complex sa isi primeasca in continuare salariile chiar si atunci cand nu se va mai produce carbune si energie electrica.
Citeste si: Proiect: se doreste sa contribuim cu mai multi bani la Pilonul 2
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!