Sindicatele si reprezentantii din administratia Complexului Energetic Oltenia au anuntat ca au obtinut majorarea salariilor minerilor dupa discutiile purtate la Ministerul Energiei. Salariatii vor beneficia de o majorare a lefurilor brute cu 1.200 de lei, ceea ce inseamna un plus la salariu de aproximativ 650 de lei in mana. Complexul are in prezent peste 9.000 de angajati, fiind cel mai important producator de energie electrica pe baza de carbune de pe piata interna.
Pe aceasta tema s-au purtat discutii intense la Ministerul Energiei in ultima perioada, la negocieri participand Federatia Nationala a Sindicatelor din Electricitate “Univers” si Federatia Nationala Mine Energie. Pe langa discutiile legate de contractul colectiv de munca al angajatilor din Complexul Energetic Oltenia, cele doua parti au mai purtat negocieri si in legatura cu stabilirea unui procent care sa asigure un fond de avansare sau promovare pentru salariatii companiei.
Asa cum spuneam si in randurile urmatoare, negocierile dintre cele doua parti s-au dovedit a fi de bun augur pentru cei peste 9.000 de mineri care lucreaza in Complexul Energetic Oltenia. La finalul discutiilor, ministrul Sebastian Burduja si-a dat acordul final ca salariile minerilor sa fie indexate in suma fixa cu 1.200 de lei brut. De asemenea, reprezentantii Ministerului Energiei si-au asumat in termen de doua luni reglementarea legislativa cu privire la rezerva de capacitate.
Incepand de la 1 ianuarie 2026, cele trei grupuri energetice pe baza de carbune si cele patru cariere miniere care vor mai ramane la companie vor intra in rezerva de capacitate. Mai exact, asta inseamna ca grupurile energetice si carierele vor mai produce carbune si energie electrica numai atunci cand va fi nevoie si numai cu aprobarea Ministerului Energiei.
Potrivit acestei intelegeri dintre sindicate si minister, sumele vor fi platite catre Complexul Oltenia in cazul in care energia produsa pe baza de carbune nu va mai intra in piata de energie. Evident, este nevoie de un mecanism de sprijin financiar pentru ca angajatii din Complex sa isi primeasca in continuare salariile chiar si atunci cand nu se va mai produce carbune si energie electrica.
Citeste si: Proiect: se doreste sa contribuim cu mai multi bani la Pilonul 2
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si