Simona si mandria
simona halepmandrieteniscampioanaroland garros
Cariera Simonei Halep nu e o exceptie, ci singura varianta posibila intr-o tara in care, ca sa ajungi sus, trebuie sa o iei pe cont propriu. Tocmai de aici si valul de mandrie asociat performantelor sale: pentru multi dintre fanii sportivei, povestea luptei ei e povestea luptei lor.
Performantele sportive spectaculoase din ultimul an calendaristic si ascensiunea nu mai putin spectaculoasa pe podiumul clasamentului feminin al tenisului international, incununate de finala de la Roland Garros, au dat nastere unui urias val de simpatie populara indreptat spre tanara tenismena Simona Halep.
De la Gica Hagi incoace, nici un sportiv roman nu a fost mai adulat decat Simona Halep! “Mandrie” a fost, poate, cuvantul cel mai folosit de romani in ultimele luni, si aproape mereu asociat meciurilor jucate de Simona Halep.
Imediat, “hater”-ii de serviciu au sarit in sus. De unde pana unde sa ne asociem, noi, ceilalti, peformantelor strict personale ale unei sportive, mai cu seama intr-o proba individuala a unui sport precum tenisul, care nu cultiva ideea de club?
Criticii noului fenomen au, pe undeva, dreptate. In Romania, traitul prin reprezentare e veritabil sport national si nu putini sunt cei a caror exigenta fata de sportivi precum Simona Halep e, nici mai mult, nici mai putin, aceea de a razbuna prin victoriile lor neimplinirile unei vieti traita in compromis sau comoditate.
La fel de adevarata este si observatia ca Simona datoreaza prea putin Romaniei. Nu a primit, nici in scoala, nici in alt mod vreun tratament preferential din partea statului roman care sa legitimeze performantele ei de azi.
Simona e precum multi alti tineri de exceptie ai Romaniei, care sunt mai degraba produsele propriei ambitii, ale muncii catorva profesori dedicati si ale incapatanarii unor parinti care – si nu sunt cazuri izolate! – sunt gata sa-si puna la bataie si ultimul banut pentru ca fiii si fiicele lor sa ajunga acolo sus, in topul in care Simona a ajuns zilele acestea.
Intr-un fel, Simona este un produs anti-sistem, spun criticii efuziunilor de mandrie nationala care o au in centrul lor pe simpatica tenismena constanteanca. Just. Numai ca foarte multi dintre suporterii care se simt mandri de performantele Simonei sunt oameni care, la fel ca ea, incearca sa razbeasca in Romania si in lume fara sa fi primit sau fara sa fi cerut vreun ajutor de la stat.
Sunt printre suporterii sinceri si devotati ai Simonei oameni care stiu ce inseamna performanta, care stiu cat de greu e sa ajungi sus, oameni care au ajuns sus crescand in aceasta Romanie fara de proiect. Pentru ei, unii poate deznadajduiti dupa ani de lupta cu sistemul, victoriile Simonei sunt un semn ca se poate. Merita sa fie mandri nu doar de Simona, ci si de lupta lor.