LECTIA DE MANAGEMENT: Victor Piturca si falimentul echipei nationale
barajgreciavictor piturcaselectionerechipamanagerromaniafotbalmondial
Gestionarea lamentabila a finalului campaniei de calificare la Mondialul de fotbal din Brazilia (infrangerea cu Turcia, chinul cu Andorra si Estonia), apoi esecul categoric din turul barajului cu Grecia au devoalat, inca o data, carentele de caracter si de calitate ale lui Victor Piturca, cel pus acolo sa faca diferenta dintre o gasca de baieti cu bani si ifose si o reprezentativa in adevaratul sens al cuvantului: o echipa de care suporterii sa se simta reprezentati, macar prin atitudine, daca nu intotdeauna prin rezultate.
35.000 pe luna ca sa ratezi tot ce se poate rata
Victor Piturca a revenit pe banca echipei nationale in vara lui 2011. A incheiat campania de calificare la europenele din 2012 exact asa cum a inceput-o predecesorul sau, Razvan Lucescu: mizerabil. Acum, la capatul unei campanii coordonate exclusiv de Piturca, suntem cu un pas si jumatate afara de la Mondiale. Esecul nu i se va imputa, caci Piti a avut de grija sa nu-si treaca Brazilia 2014 printre obiectivele noului mandat, care vizeaza, nici mai mult, nici mai putin, calificarea la Euro 2016!
La capatul a 3 ani, Romania continua sa nu joace nimic: pierde fara drept de apel cu echipele mari, se apara cu trupe mediocre si se chinuie cu Andorra.
Daca ar fi fost evaluat dupa criteriile de performanta ale unui manager dintr-o firma de top, care-si plateste sefii la nivelul la care este el platit de catre Federatia Romana de Fotbal, selectionerul echipei nationale ar fi fost dat afara cu suturi in fund de multa vreme.
E incapabil sa gestioneze capitalul uman (certuri si scandaluri continue cu jucatorii de valoare de la lot), e agresiv in relatia cu „furnizorii” (cluburile care dau jucatori la Nationala si impresarii fotbalistilor), e imposibil de angrenat in actiuni de PR si de marketing (arogant in relatia cu presa si absent in procesul de comunicare cu suporterii), are mari probleme de etica si moralitate (condamnat la inchisoare cu suspendare in celebrul caz “Valiza” in care Gigi Becali a si fost intemnitat, de altfel), e lipsit de criterii cand vine vorba de selectie si e maestru al dublului standard in lucrul cu echipa (reguli care li se aplica unor jucatori si nu li se aplica altora)…
Ce firma ar produce rezultate cu asa un manager? Sau, altfel spus, ce multinationala si-ar permite sa se joace cu reputatia sa si cu asteptarile unei piete de 20 de milioane de „clienti” platind incompetenta cu 35.000 de euro pe luna?
Dincolo de eternele chibiterii microbistice, dincolo de forma de moment a unui jucator sau a altuia, dincolo starea terenului, de greselile de arbitraj sau de orice alte scuze, esecul Romaniei la Pireu (1-3 cu Grecia) nu e decat cronica unui epic esec de management al FRF si al sectionerului Victor Piturca. Restul sunt povesti la o bere...
Incapabil sa lucreze cu jucatorii cu personalitate
Intai de toate, Victor Piturca s-a dovedit incapabil sa coaguleze energiile in jurul echipei nationale. Dupa ce a mostenit de la Razvan Lucescu retragerile pripite de la Nationala ale lui Cristian Chivu si Mirel Radoi, pe care nu a reusit sa-i faca sa se razgandeasca dupa venirea sa, Victor Piturca a reusit „performanta” manageriala de a se descotorosi de alti trei jucatori de mare calitate, Adrian Mutu, Cristian Sapunaru si Stefan Radu.
Inflexibilitatea lui Victor Piturca si atmosfera proasta de la lot ne-au lipsit in aceasta campaniei de calificare de cateva nume foarte importante. In vreme ce grecii ne bat cu jucatori de 37 de ani in teren, noi ne permitem luxul de a ne descotorosi de jucatori aflati in apogeul carierei, precum Radoi, Sapunaru si Radu, sau de personalitati influente in lot precum Chivu sau Mutu.
Piti avea, de altfel, o mai veche problema cu jucatorii cu personalitate. Primul sau mandat la Nationala s-a incheiat dupa ce Gica Hagi si Gica Popescu au reusit sa-l basculeze din functie, amenintand ca nu se vor mai prezenta la lot.
Conflicte cu cluburile importante si cu oamenii de fotbal
Pe langa relatia tensionata cu vedetele nationalei, Victor Piturca a intretinut in ultimii ani o relatie extrem de proasta cu mai multe cluburi de fotbal din Romania. Cazul cel mai clar e conflictul mocnit Steaua – echipa nationala, cu intepaturi constante intre Mihai Stoica si Laurentiu Reghecampf, pe de o parte, si selectioner, de cealalta parte. Cum Steaua da cei mai multi jucatori la prima reprezentativa, aceasta stare de beligeranta nu are cum sa nu se reflecte in atmosfera de la lot. De asemenea, Piturca a cultivat o retorica a conflictului si fata de alti oameni importanti din fotbalul nostru, conducatori de cluburi sau impresari influenti.
Echipa fara capitan
Consecinta incapcitatii lui Victor Piturca de a tine aproape putinele valori ale fotbalului nostru a avut o consecinte directe in ultima campanie de calificare si in meciul de la Pireu. Dupa retragerea lui Chivu, Romania nu a mai avut, practic, un veritabil capitan de echipa. Mutu, cel care si-a revendicat banderola, a fost tinut deoparte de antrenor, care nu a mizat nici un moment pe ambitia si pe calitatile de lider ale celui mai mare marcator „all time” al Nationalei, alaturi de Hagi.
Nici Razvan Rat, liderul selectiilor din actuala generatie, nu s-a bucurat de increderea lui Piturca. Finalmente, capitan a fost numit, pe final de campanie, fostul stelist Vlad Chiriches, ale carui valente mobilizatoare au fost contestate de liderii vechilor generatii de “tricolori”.
Cum, insa, Vlad a fost indisponibil la Pireu, Piti a fost nevoit sa joace cu un capitan demotivat, Razvan Rat, care tocmai fusese deposedat de banderola cu cateva meciuri inainte. S-a simtit si asta in clipele grele din meciul cu grecii...
Dublul standard ca filosofie de lucru
Dar, dintre toate erorile lui Piti la Nationala, aplicarea dublului standard este cea mai grava. Si, din pacate, si cea mai frecventa.
L-a desfiintat pe Marius Nicolae, afirmand ca nu are nevoie de un jucator cu calitatile sale, dar l-a convoacat acum, cand e in mod vadit intr-o forma mai slaba decat anii trecuti.
A incercat recneconvocarea lui Adi Mutu prin aceea ca juca slab la echipa de club, dar l-a chemat la lot de Ciprian Marica, jucator care nu avea echipa la acel moment si care se antrenase de unul singur, prin parcuri, toata vara!
Juca cu Pantilimon cand acesta nu prindea echipa la Manchester City, dar nu l-a titularizat cand acesta a reusit sa se impuna in fata lui John Hart, preferandu-l, contra Greciei, pe Lobont, rezerva eterna la AS Roma, indiferent de portarii care s-au perindat pe la clubul din capitala Italiei.
Se plange ca nu are la dispozitie jucatori de valoare, dar il tine pe tusa in Grecia pe singurul jucator roman care face furori in Europa, Alexandru Maxim, mijlocasul lui Stuttgart...
Ce sa mai inteleaga atunci jucatorii, ce sa mai inteleaga suporterul? Subiectiv si incapatanat, incapabil sa-si sustina ideile si viziunea, Victor Piturca a adancit ca nicicand pana acum – prin atitudine mai mult decat prin rezultate – ruptura dintre selectionata Romaniei si suporterul de rand.
Piti are, marti, sansa sa redreseze echipa si sa o califice la Mondiale. Sunt, insa, cateva lucruri, in fotbal, ca si in viata, care nu se pot castiga cu o zi norocoasa sau cu un zar norocos. Respectul si increderea oamenilor, de exemplu. Pentru restul, s-au inventat temporizarea si ciupeala.
* Ciprian Rus este jurnalist la prestigiosul saptamanal "Formula AS" si are colaborari cu mai multe institutii media importante, printre care Europa FM si Dilema Veche. Din ianuarie 2012, face parte din echipa editorialistilor Manager.ro.