LECTIA DE MANAGEMENT: Regele Mihai, Principele Nicolae si esecul istoric al unui plan de succesiune

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
LECTIA DE MANAGEMENT: Regele Mihai, Principele Nicolae si esecul istoric al unui plan de succesiune LECTIA DE MANAGEMENT: Regele Mihai, Principele Nicolae si esecul istoric al unui plan de succesiune
de Manager.ro la 15 Aug. 2015
Urmareste-ne pe Google News
regele mihaicasa regalaprincipele nicolaenicholas michael medforth-millstronregemonarhiesuccesiuneurmasleadershipplan de succesiuneesecbusiness

Cu mult inainte de a deveni o preocupare majora pentru toate firmele care se respecta, de la banalele afaceri de familie la marile multinationale, problematica succesiunii liderilor si a asigurarii unei continuitati coerente la conducere era apanajul caselor regale. Intr-o Europa in care acestea s-au obisnuit sa tina mai degraba primele pagini ale tabloidelor, Casa Regala a Romaniei aduce in prim-plan, prin recenta "dezmostenire" a Printului Nicolae, nu doar scenarii de presa mondena, ci si, fatalmente, lectia numai buna pentru un ziar de business a lamentabilului esec al unui plan de succesiune.

Pustiul care flutura steagul

Regele Mihai avea 71 de ani cand, in 1992, aparea pentru prima oara dupa caderea comunismului in fata sustinatorilor sai, un milion de oameni entuziasti si iluzionati ca viitorul Romaniei ar putea fi monarhia.

Cu aparenta sa de fragilitate, care nu-i trada extraordinara longevitate ulterioara, era clar ca Mihai nu putea fi decat o solutie de moment pentru Romania. Fara nici un baiat dupa o casnicie prolifica, in urma careia Regina i-a daruit cinci copii, Regele era inconjurat, in balconul Hotelului Continental, de fetele sale – lipsite de charisma, rupte total, si ca formare, si ca preocupari, si de Romania, si de ideea de leadership, cu greu ar fi putut reprezenta o solutie de succesiune prin care Casa Regala sa poate veni cu o varianta credibila la criza pe care avea sa o traverseze in ultimii 20 si ceva de ani clasa politica din Romania si regimul semi-prezidential de la Bucuresti.

Dar, in acelasi balcon, alaturi de Rege, un alt “personaj” atragea atentiei presei si opiniei publice romanesti. Un pustan de 7 anisori, jucaus si dezinvolt, care flutura steagul tricolor, in timp ce Mihai saluta multimea. Nicholas era numele pustiului, nimeni altul decat nepotul batranului fost monarh, revenit din exilul european.
 
Fiu al fetei de-a doua a Regelui, Principesa Elena, Nicholas era unul dintre cei doar doi urmasi pe linie masculina al lui Mihai si cel mai apropiat pe linia de succesiune la tron. Era, deci, logic, ca ochii sa fie atintiti asupra sa, iar transferul de capital simbolic dinspre bunic spre nepot era limpede pentru toata lumea...

Departe de Romania

In interviuri acordate nu demult presei, Nicholas Michael Medforth-Mills – noul nume “civil” al principelui dezmostenit – recunoaste ca nu intesese mai nimic din evenimentele petrecute in 1992. Pentru un copil nascut in Elvetia si crescut, ulterior, in Marea Britanie, intr-o familie absolut normala, asemeni familiilor tuturor vecinilor si colegilor de joaca si de gradinita, micutului Nicholas trebuie sa-i fi parut ciudata toata valva creata, din senin, in jurului bunicului din Elvetia.
 
Dar evenimentele de atunci au trecut asa cum au venit, iar Nicholas a iesit pentru multi ani din atentia opiniei publice romanesti. S-a mutat la Sunderland, dupa divortul parintilor sai, si a trait, cu toate libertatile si dezinibarile unui tanar britanic, si varsta teribilismelor adolescentei, si euforia vietii de student londonez. Doar eticheta si scrobeala vizitelor “la bunici”, in Elvetia, la Versoix, sau in Romania, la Savarsin, ii vor fi readus in minte momentele cand flutura tricolorul la Bucuresti.

In tot acest timp, din ’92 pana in 2008, vreme de 16 ani, nimic nu a anuntat revenirea lui Nicholas in prim-planul scenei publice din Romania.

Operatiunea “Principele Nicolae”

In 2008, insa, nepotul Regelul este scos “la inaintare” de Casa Regala. E tot mai prezent la evenimentele din Romania la care fostii monarhi si apropiatii lor iau parte, pentru ca, in 2010, la varsta de 25 de ani, sa primeasca din partea bunicului sau titlul de Alteta Regala si de Principe, devenind al treilea in ordinea succesorala la virtualul tron al Romaniei.

Principele Nicolae se muta imediat in Romania, primeste birou la Palatul Elisabeta, primeste secretara din partea Casei Regale, laolalta cu o lista intreaga de responsabilitati de reprezentare a Regelui. Automat, o intreaga masinarie de PR se pune in miscare, iar notorietatea Principelui creste mai ceva ca muschii printilor din povestile de adormit copii.

E evident ca Principele e impins de la spate, ca e subiectul unei campanii orchestrate, menita sa creasca popularitatea sa si pe cea a Casei Regale, deopotriva. Semn ca totul s-a facut precipitat, fara sistem, e insasi declaratia aceluiasi Nicholas, care recunoaste ca, in 2010, cand s-a mutat la Bucuresti, nu stia decat doua expresii in limba romana, “Buna ziua!” si “La revedere!”.
 
De la “Buna ziua!” la “La revedere!”

Pentru un tip fortat – de familie, de imprejurari sau de propriile-i ambitii, nu mai conteaza - sa invete romana si eticheta regala la 25 de ani si sa traiasca intr-o tara cu totul noua pentru el, Principele Nicolae s-a descurcat mai mult decat onorabil.

Voluntar, elegant, sarmant, cu maniere, “un tanar care inca mai rosea”, cum frumos l-a caracterizat o jurnalista apropiata Casei Regale, dedicat unor cauze „trendy”, de la cele umanitare la proiecte eco, Principele Nicolae lasa o impresie buna peste tot pe unde ajunge in turul sau de forta prin Romania. Atrage atentia si, odata cu ea, atrage si un important capital de simpatie, pe care numai abrupta sa “dezmostenire” putea sa-l duca mai sus.

Anatomia unui esec de leadership

Pe cat de pripita a fost aducerea sa in Romania, pe atat de radicala se dovedeste a fi scoaterea sa de pe linia succesorala a Casei Regale. Invocand imperativele modestiei, ale bunei cumpaniri, cu principii morale, respect si cu gandul la ceilalti, Regele ii aplica o dura corectie nepotului sau de 30 de ani.
 
Cand celui mai popular urmas al batranului Rege, acum in varsta de 94 de ani, ii este retras titlul de Principe, dupa numai 5 ani, asistam, in mod limpede, la esecul de proportii al planului de succesiune al Casei Regale. Intr-un context in care strategiile de succesiune se predau la cele mai banale seminare de business, Casa Regala a Romaniei se dovedeste incapabila de, probabil, cel mai serios test al sau in acesti 23 de ani. Din 1992 pana in 2015, Regele a avut tot timpul din lume sa lucreze la formarea unui succesor credibil. Actul semnat la 1 august anul acesta certifica faptul ca a ratat acest demers.

Cu ce a gresit Principele Nicolae nu ni s-a spus, dar cu ce a gresit Regele Mihai in proiectul sau de succesiune pare destul de clar.

Nicolae nu a fost crescut ca un viitor monarh. Micul Nicholas creste departe de rigorile Casei Regale, fara atentia care s-ar fi cuvenit acordata celui mai plauzibil succesor pe termen lung al lui Mihai. Dovada e faptul, vizibil public si admis si de anturajul Casei Regale, ca Principele nu a reusit sa se adapteze stilului rigid impus de bunicul sau. 

Nicolae este rupt nepermis de mult de mediul din Romania. Nu doar ca micul Nicholas nu se bucura de atenta cultivare a calitatilor “cerute” de eticheta Casei Regale, dar e tinut departe si de Romania, tara a carui monarh avea sanse, cel putin teoretice, de a deveni, la un moment dat. E cel putin ciudat sa fie numit Principe un tanar care, la 25 de ani, nu stie decat doua expresii in limba tarii peste care strabunii sau au domnit vreme de patru generatii! Asta ca sa nu mai vorbim de greutatile de adaptare pe care Nicolae avea sa le infrunte dupa mutarea sa in Romania, in 2010…

Nicholas este impus pripit in succesiune, fara o evaluare serioasa. Una din doua: ori Principele Nicolae a facut o greseala impardonabila, ori diferentele de stil dintre tanar si restul apropiatilor Regelui Mihai erau atat de mari, ca s-au dovedit insurmontabile. In oricare dintre cazuri, Regele si anturajul sau ar fi trebuit sa fie avizate de asta, sa-l cunoasca suficient de bine pe tanarul de 25 de ani ca sa nu fie cazul sa isi schimbe radical pararea despre el in numai cativa ani.

Lipsa de transparenta a Casei Regale. E evident ca problemele interne ale Casei Regale trebuie tinute in familie atata timp cat se poate. Insa documentul emis de Regele Mihai este extrem de contondent la adresa fostului principe. Or, cata vreme nu se poate proba vreo vina a lui Nicholas, opinia publica e indreptatita sa creada in masinatiuni interne sau in lovituri de palat.

Monarhia lui Mihai, monarhia dupa Nicolae. In fapt, adevarata problema in “dezmostenirea” lui Nicolae de catre Mihai nu este Nicolae, ci faptul ca Regele nu are nici un plan B rezonabil in absenta sa. Cuplul mostenitor Principesa Margareta – Principele Duda s-a decredibilizat foarte mult in ultimii ani, mai cu seama dupa intentia de candidatura a celui din urma la presedintia Romaniei! In plus, cea care ii ia locul lui Nicolae in ordinea succesorala la tronul virtual al Romaniei, sora acestuia, Elisabeta-Karina, este o totala necunoscuta publicului din tara noastra: are toate “defectele” lui Nicolae si nici unul dintre atuurile sale recente. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca Principesa Irina, a treia fiica a Regelui si copiii sai, Mihai si Angelica de Romania Kreuger, au fost toti trei dezmosteniti anul acesta, dupa condamnarea la inchisoara a Irinei in Statele Unite, pentru organizarea de lupte ilegale de cocosi.
 
Ce se va alege de Casa Regala dupa “dezmostenirea” lui Nicolae si dupa moartea Regelui Mihai? Iata o ecuatie in care actul de la 1 august 2015 are toate datele sa fie unul istoric.



* Ciprian Rus este jurnalist la prestigiosul saptamanal Formula As si colaboreaza cu mai multe institutii media importante, printre care Europa FM si Dilema Veche. Din ianuarie 2012, face parte din echipa editorialistilor Manager.ro.
 

Ultimele NOUTATI

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta
Business

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta

today19 Nov. 2024
Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024
Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025
Companii

Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025

today19 Nov. 2024
5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful
Economie

5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful

today19 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x