LECTIA DE MANAGEMENT: Amiralul McRaven si cinci sfaturi ale sale daca vrei sa schimbi lumea
mcravenbin ladentrupe sealmanagementcarierauniversitate
Amiralul William H. McRaven, seful US Special Operations Command, cel care a coordonat operatiunea de anihilare a lui Osama bin Laden, a fost invitat sa tina, in acest an, la Austin, discursul de deschidere al festivitatii de absolvire a studentilor de la Universitatea din Texas. Intr-un discurs memorabil, fostul absolvent al universitatii texane vorbeste despre lectiile de viata pe care le-a invatat in cele 6 luni de antrenamente dure necesare pentru a deveni un membru al trupelor de elita SEAL ale Statelor Unite. O poveste despre maretia lucrurilor simple si despre simplitatea lucrurilor mari.
Viata vazuta de un ofiter SEAL
Cu o experienta de 36 de ani in cadrul trupelor americane de elita SEAL si cu operatiuni la activ pe marile teatre de operatini, din Irak pana in Afganistan, Amiralul William H. McRaven e o legenda vie in Statele Unite. A trait si a vazut multe, asa ca discursul sau de la University of Texas a fost asteptat cu mare interes nu doar de comunitatea academica din Austin, ci de lumea intreaga.
Direct si elocvent, asupru, dar nu lipsit de simtul umorului, amiralul McRaven le-a vorbit studentilor despre primele lectii serioase de viata pe care le-a deprins in cele 6 luni de dupa absolvirea facultatii, in cadrul programului Basic SEAL Training, in California. “Un program dur, in care inveti, in jumatate de an, cat intr-o viata”, isi aminteste comandantul american.
Pornind de la sloganul universitatii, “Ce incepe aici schimba lumea”, McRaven le-a oferit tinerilor sai auditori zece perspective care ii pot ajuta sa schimbe lumea.
“Daca vrei sa schimbi lumea, incepe prin a-ti face patul”
O rutina dintre cele mai stricte, la un moment dat, in cadrul programului de antrenament era verificarea riguroasa a patului, dimineata. Cam ridicol, pentru niste tineri care se pregateau sa lupte si sa traiasca in cele mai dure conditii. Morala invatata de McRaven e, insa, fara comentarii: nu poti aspira la a face lucruri mari, daca nu poti face lucruri marunte...
“Daca vrei sa schimbi lumea, cauta pe cineva sa te ajute la vaslit”
In cadrul antrenamentelor Basic SEAL, cursantii erau pusi sa iasa in larg, in valuri foarte mari, intr-o barca de sapte locuri, sase vaslasi si un carmaci. Lupta cu valurile era atat de grea, ca era de ajuns ca unul dintre vaslasi sa nu traga sau sa fie desincronizat fata de restul pentru ca barca sa se scufunde. “Nu poti schimba lumea de unul singur, ai nevoie sa te insotesti de buni prieteni si tovarasi, de la inceput si pana la destinatie”, crede McRaven.
“Daca vrei sa schimbi lumea, accepta faptul ca uneori ratezi oricat de mult muncesti si mergi mai departe”
Verificarea uniformei era, pe timpul uceniciei SEAL a lui McRaven, proba de netrecut. Oricat de curate si de calcate erau hainele, oricat de straucitoare era catarama curelei ceva tot nu era bine! Pedeapsa pentru ratarea problei uniformei se numea “prajitura cu zahar”: recrutul, frumos gatit cum era, trebuia sa intre in valuri pana se uda complet, apoi trebuia sa se rostogoleasca pe plaja pana cand nu mai era nici un petic neacoperit de nisip. Tot restul zilei avea sa o petreaca asa – in umezeala, frig si murdarie.
“Multi colegi nu au putut trece peste proba asta. Li se parea inacceptabil ca greseau mereu, indiferent cat de bine se pregateau. Dar viata e exact asa, uneori: oricat de bine de pregatesti si oricat de bine actionezi, sfarsesti prin a deveni o <<prajitura cu zahar>>”, povesteste McRaven.
“Daca vrei sa schimbi lumea, fii la cel mai inalt nivel in cele mai intunecate momente din viata”
Ca viitor membru al trupelor speciale navale, una dintre actiunile comune la care trebuia sa ia parte McRaven era aceea de a ataca navele inamice prin operatiuni subacvatice. Din acest motiv, antrenamentele de acest gen erau foarte riguroase. “Misiunile insemnau sa inoti mai bine de 2 mile. O vreme, in timpul actiunii, chiar si inotand la adancimi mai mari, se vedea deasupra o lumina. Era o senzatie reconfortanta. Dar cand ajungeai chila navei inamice, totul se intuneca. Nu iti puteai vedea nici mana, iar zgomotul motoarelor e infernal. E foarte usor ca in acele momente sa te dezorintezi si sa gresesti. Fiecare membru SEAL stie ca acolo, cand ai ajuns la chila navei, in cele mai intunecate conditii, e momentul sa fii in cea mai buna forma, e momentul in care trebuie sa fii calm si concentrat, iar toate abilitatile tale fizice si mentale trebuie sa fie la maximum”.
“Daca vrei sa schimbi lumea, nu suna clopotelul”
Pe terenurile de antrenamente SEAL este pus, la vedere, un clopotel. Daca vrei sa abandonezi, nu trebuie decat sa mergi acolo, in vazut tuturor, si sa tragi de clopotel. Nu va mai trebui sa te trezesti la 5 dimineata, nu va mai trebui sa inoti in apa inghetata sau sa alergi ca nebunul. “Daca vrei sa schimbi lumea, nu suna, niciodata, clopotelul”, le-a transmis McRaven studentilor de la UT.