Razboi, pace si lectii
centenar armistitiuprimul razboi mondiallectii istorieemmanuel macronangela merkel
Acum 100 de ani, pe 11.11.1918, la ora 11.00 dimineata, lua sfarsit, printr-un armistitiu semnat in vagonul restaurant al trenului privat al comandatului trupelor franceze, maresalul Ferdinand Foch, Primul Razboi Mondial.
Ziua a fost adusa in memorie, astazi, 11.11.2018 de catre 70 de lideri mondiali, reuniti la Paris, dar momente solemne au avut loc, din Noua Zeelanda si Australia, pana in SUA, Marea Britanie, Belgia si India.
Marile puteri s-au comportat si se mai comporta precum fratii mai mari care ii apara pe fratii mai mici. Te-ai luat de frati-miu, vei avea de-a face cu mine!
Numai ca si "smardoiul" care i-a agresat lui fratele mai mic are si el de aparat cel putin un frate mai mic sau pe unul de aceeasi talie cu el.
De aici, pana la un razboi care curma milioane de vieti (in cei patru ani ai Primului razboi mondial, au murit 9,7 milioane de militari si 10 milioane de civili) si schilodeste si mai multe milioane de destine nu este decat un pas, sau un foc de arma.
In cazul Primului razboi mondial, unul tras, la Sarajevo, de catre un sarb-bosniac in mostenitorul Tronului Austro-Ungariei, arhiducele Franz Ferdinand.
Cei mai tineri se intreaba de ce se tot marcheaza, mai mult sau mai putin solemn, date legate de Primul razboi mondial si de Al doilea razboi mondial, ca doar acum - slava Domnului! - este pace.
De ce ne-ar mai interesa atat de tare ce s-a-ntamplat acum 100 si acum 73 de ani?
Pentru ca macar de la istoria relativ recenta sa invatam cum sa nu ne mai trezim in aceleasi situatii, cum sa taiem vasele comunicante pe care circula un conflict armat; cum sa nu ajunga la putere pseudofiinte umane; cum sa nu-i cocosezi cu pretentiile tale pe pierzatorii unui razboi; cum sa nu le sadesti in suflet cea mai neagra dorinta de revansa, care sa duca la, numai 21 de ani de la deja hidosul Prim razboi mondial, la infernul celui de-Al doilea.
Un exemplu de dorinta de revansa este ca, la inceputul celui de-Al doilea razboi mondial, Hitler a tinut mortis ca Franta, invingatoare in Primul razboi, sa-si semneze capitularea, in exact acelasi vagon in care Germania o semnase pe a sa…
Ulterior, a dus vagonul-trofeu la Berlin si spre, sfarsitul razboiului, l-a incediat. Vagonul, care exista astazi si in care au urcat cancelarul Angela Merkel si presedintele Emanuel Macron, este o replica a celui original.
Dar cu sau fara el, mesajele date de cei care conduc cele doua tari indelung beligernate, Germania si Franta, a fost exact de nerepetare a istoriei negre.
"De 73 de ani, Europa se bucura de pace. Este pace pentru ca asa vrem noi sa fie, pentru ca Germania si Franta doresc pacea.
Daca vrem sa ne ridicam la inaltimea sacrificiului acelor soldati care au spus Sa nu se mai intample asa ceva niciodata! atunci nu trebuie sa mai cedam vreodata celor mai slabe instincte si eforturilor de a ne diviza", le-a spus Macron unor tineri germani, veniti pentru a participa la istorica intalnire.
Iar, astazi, la ceremoniile organizate la Arcul de Triumf din capitala Frantei, Emmanuel Macron a tinut un discurs in care a avertizat ca "invinsi si invingatori au fost aruncati timp indelungant in acelasi doliu".
"Sa juram, astazi, ca vom pune pacea mai presus de orice altceva! Noi toti, lideri politici, trebuie sa reafirmam in fata poporului, veritabila si imensa noastra responsabilitate de a face o lume asa cum au visat-o generatiile anterioare. Sa facem astfel incat sa ne uneasca sperantele noastre mai degraba decat temerile noastre!", a declarat presedintele Frantei.
Ramane de vazut cat a invatat omenirea din cele doua imense lectii mondiale, daca si cat le va tine minte...
Foto: twitter emmanuel macron