La coada la bancnota de 100 de lei
bancnota aniversarabancnota centenarbancnota 100 lei
Banca Nationala a Romaniei marcheaza numismatic fiecare mare eveniment istoric sau cultural, emitand monede si, mai rar, bancnote.
Cu atat mai mult cand Romania intregita cu Transilvania a implinit 100 de ani, Banca Nationala a avut un motiv sau 100 de motive in plus sa cinsteasca realizarea.
Moneda de aur 999/1000, cantarind 31,103 de grame, a fost emisa in numai 200 de exemplare, deci, o serie foarte mica.
Ulterior, chiar pe 1 Decembrie 2018, BNR lansa in circuitul numismatic, si o bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 de lei si un pret de vanzare de 150 de lei, tot fara TVA.
Daca, tocmai, pretul unitar de achizitie al monedei de aur era prohibitiv pentru majoritatea doritorilor, cel a bancnotei a fost mult mai pe placul portofelelor: cu tot cu TVA, 178,5 lei.
Poate asta a si fost ideea
BNR: sa la starneasca interesul pentru numismatica/istorie si sa le dea ocazia si celor cu disponibilitati si posibilitati materiale mai modeste sa cumpere, pana la urma, o bucata de istorie, de fapt, 10.000 de bucati de istorie, cat a fost tirajul bancnotei aniversare.
La un tiraj de 10.000 de unitati, rezulta incasari de 1.785.000 de lei, din care statul s-a ales cu TVA in valoare de 285.000 de lei, iar restul a revenit
BNR, din care, desigur, trebuie scazute costul de fabricare al bancnotei si al brosurii. Cu siguranta, ca profitul nu a fost cine stie ce, dar... castigul este ca a trezit interesul romanilor.
Toata saptamana aceasta, au fost cozi in sediul secundar al BNR din Bucuresti, culminand cu ziua de vineri, cand sirurile de oameni se intindeau pana in afara cladirii.
Unii dintre ei povesteau cum s-au invoit ca sa cumpere bancnota, de fapt, mai multe bancnote (numarul maxim de persoana, identificata cu act de identitate, era de cinci unitati) si pentru familie, si pentru seful care le-a permis sa lipseasca motivat, cateva ore bune, de la serviciu.
Deja, pe unele site-uri, bancnota aniversara de 100 de lei se vinde cu dublul pretului de achizitie. Avand in vedere ca o singura data in istorie, un stat implineste un veac, este de asteptat ca valoarea numismatica, "de piata", a monedei sa creasca foarte mult, pe masura ce ne indepartam temporal de anul emiterii sale.
In afara de asta, in conditiile in care, asa cum declara, cu niscaiva ani in urma, guvernatorul Mugur Isarescu,
BNR insasi lucreaza la eliminarea leului... si trecerea la euro, s-ar putea sa fie ultima bancnota cu valoare numismatica, denominata in lei...
Deci, multi dintre cei care au stat cu orele la coada castiga si vor castiga la propriu, palpabil, vanzand monedele sau bancnotele, online sau offline.
Cand te gandesti ca, acum cativa ani, la numai cativa metri de usa la care acum faceau coada, romanii (poate altii), aruncau in sediul central (aripa veche) al BNR cu maruntis...
In conditiile in care limba si moneda sunt elemente absolut fundamentale pentru identitatea nationala a unui stat, este bine ca romanii si-au intors fata spre leu, cat o mai fi el "valuta" nationala.
Si stiti catre ce altceva si-ar mai putea intoarce fata romanii si banii lor? Macar catre actiunile companiilor de stat, care ne furnizeaza sau ne transporta energia electrica, gazul natural, petrolul si derivate din acesta...