Doliu de la maghiari pentru Ziua Imnului National al Romaniei in Anul Centenarului
udmrdrepturile minoritatilor maghiaretinutul secuiescamenziziua imnului national
In anul Centenarului, Ziua Imnului National pare a fi un motiv de profunda durere pentru cetatenii romani de origine maghiara, care dovedesc inca o data o gandire separatista pe criterii etnice, arborand la Sfantul Gheorghe steagul negru de doliu national.
De
Ziua Imnului National, primaria municipiului Sfantu Gheorghe a arborat steagul negru, de doliu national. Cetatenii revoltati de acest gest au postat fotografia pe internet, aceasta devenind virala in doar cateva ore. De asemenea, a ajuns si subiect de stiri la televiziunile nationale.
In timp ce UDMR si-a negociat vesnica influenta politica de tipul "picatura care inclina mereu balanta", castigand de la PSD-ALDE drepturi extinse pentru minoritatea maghiara pe teritoriul Romaniei, acestia persevereaza in gesturi regretabile pentru intreg poporul roman, indiferent de origine.
Ultima isprava de acest gen s-a intamplat tot la primaria Sfantului Gheorghe, in urma cu doi ani, in ziua dedicata celebrarii Unirii Principatelor.
Potrivit informatilor aparute la vremea respectiva, steagul ar fi fost arborat din cauza decesului unei persoane din localitate. La fel justifica autoritatile si gestul din 2018, desi nici acum doi ani, nici in prezent, primaria nu a prezentat niciun anunt cu privire la presupusul nefericit eveniment.
De mentionat ar fi si faptul ca Primaria Sfantu Gheorghe, care da dovada de solidaritate la "decesul unei persoane din localitate", nu a arborat steagul negru de doliu in zilele de 31 octombrie, 1 si 2 noiembrie atunci cand Guvernul Romaniei a decretat trei zile de doliu national in urma tragediei din Colectiv".
De altfel, e din ce in ce mai clar conturat faptul ca maghiarii nu se bucura de sarbatorile Unirii si Zilei imnului ale Romaniei, dand dovada de o mentalitate separatista pe criterii etnice.
Maghiarii nu si-au adaptat mentalitatea zilelor noastre
Mentalitatea maghiarilor in ceea ce priveste respectarea integritatii si suveranitatii statului care i-a adoptat inca nu atinge un nivel demn de o tara europeana a secolului 21.
Oreste Teodorescu a declarat pentru un post de televiziune ca este inadmisibila aceasta atitudine a minoritatii maghiare. Acesta a spus ca cetatenii minoritari, indiferent de originea lor, ar trebui sa respecte legile si statul care ii gazduieste, si ca doar astfel pot da dovada de o gandire civilizata si europeana.
Victor Orban: "Centenarul nu e un motiv de sarbatoare pentru noi"
Premierul Ungariei a dat o declaratie transanta, in care trateaza foarte dur cetatenii romani.
”Romania a intrat in urma cu o suta de ani in epoca moderna. Intelegem ca, din punctul lor de vedere, este un moment de sarbatoare, dar ii rugam sa ne inteleaga ca din punctul nostru de vedere nu avem ce sarbatori”, a afirmat premierul ungar, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, judetul Harghita.
Eugen Tomac, liderul PMP, critica prezenta la Baile Tusnad a premierului ungar, Viktor Orban, si spune ca este revoltator faptul ca presedintele Klaus Iohannis si liderul PSD, Liviu Dragnea, nu au nicio reactie in acest sens.
"In acest context, consider ca este revoltator faptul ca presedintele Klaus Iohannis si liderul PSD, Liviu Dragnea, il lasa pe Viktor Orban sa se comporte la Tusnad ca si cum ar fi, pentru cateva zile, prim-ministrul Romaniei. ( ... )
Doar in ultimele luni, Liviu Dragnea a oferit pe tava Budapestei, in schimbul sustinerii de catre UDMR a actualei majoritati parlamentare, avantaje la care statul maghiar nici nu visa. Vorbim de avantaje economice, cum ar fi antamarea de catre Romania a vanzarii gazelor din Marea Neagra catre operatorul de transport gaze al statului maghiar, dar si de avantaje culturale simbolice, cum ar fi infiintarea prin lege a unei unitati de invatamant in limba maghiara impotriva deciziilor autoritatilor locale sau ridicarea limbii maghiare, prin lege, la rang de limba oficiala in Romania" spune Eugen Tomac.
”Romania a intrat in urma cu o suta de ani in epoca moderna. Intelegem ca, din punctul lor de vedere, este un moment de sarbatoare, dar ii rugam sa ne inteleaga ca din punctul nostru de vedere nu avem ce sarbatori”, a afirmat premierul ungar, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, judetul Harghita.
Citeste si:
Provocarea leadership-ului este sa fii puternic, nu obraznic
Eugen Tomac, liderul PMP, critica prezenta la Baile Tusnad a premierului ungar, Viktor Orban, si spune ca este revoltator faptul ca presedintele Klaus Iohannis si liderul PSD, Liviu Dragnea, nu au nicio reactie in acest sens.
"In acest context, consider ca este revoltator faptul ca presedintele Klaus Iohannis si liderul PSD, Liviu Dragnea, il lasa pe Viktor Orban sa se comporte la Tusnad ca si cum ar fi, pentru cateva zile, prim-ministrul Romaniei. ( ... ) "Doar in ultimele luni, Liviu Dragnea a oferit pe tava Budapestei, in schimbul sustinerii de catre UDMR a actualei majoritati parlamentare, avantaje la care statul maghiar nici nu visa. Vorbim de avantaje economice, cum ar fi antamarea de catre Romania a vanzarii gazelor din Marea Neagra catre operatorul de transport gaze al statului maghiar, dar si de avantaje culturale simbolice, cum ar fi infiintarea prin lege a unei unitati de invatamant in limba maghiara impotriva deciziilor autoritatilor locale sau ridicarea limbii maghiare, prin lege, la rang de limba oficiala in Romania" scrie Eugen Tomac.
Amenzile primite de primarii maghiari care nu dau jos steagul secuiesc, platite de UDMR
Pe langa gesturile de a arbora steagul de doliu national in zilele Marii Uniri si a imnului national, numerosi primari UDMR pun pe institutii steagul secuiesc. Dupa ce autoritatile romane au aplicat amenzi pentru aceste acte antinationale, UDMR a infiintat un fond de solidaritate unde fiecare membru poate dona sume de bani pentru sprijinirea financiara a primarilor Uniunii condamnati de instante sa plateasca amenzi pentru neindepartarea steagului Tinutului Secuiesc arborat pe cladirile institutiilor.
Horvath Anna, vicepresedintele executiv al UDMR si coordonatorul proiectului in cauza, a explicat cum va functiona fondul de solidaritate pentru primarii maghiari care refuza sa dea jos steagul secuiesc.
"Am infiintat in urma cu o saptamana, prin intermediul unei asociatii, un fond de solidaritate pentru primarii UDMR condamnati sa plateasca amenzi administrative de zeci de mii de lei pentru neindepartarea steagului Tinutului Secuiesc arborat pe cladirile primariilor, in urma unor procese pornite dupa somatii primite de la prefecti.
Initiativa a pornit de la ultima decizie a instantei care il vizeaza pe fostul primar din Sovata, Peter Ferenc, obligat sa plateasca 42.000 de lei. Anterior, au mai fost cazurile primarilor din Madaras Ciuc si din Miercurea Ciuc, obligati sa achite 90.000 de lei, respectiv 75.000 de lei, amenzile fiind exorbitant de mari.
In acest cont se vor colecta donatii, venite de la cei peste 2.000 de alesi locali ai UDMR, parlamentari si europarlamentari, si se vor plati acele amenzi", a spus Horvath.
Citeste si:
Picatura care umple bugetul sau de ce nu vrea statul sa imparta banii din apa chioara