Centenarul Marii Uniri: Astazi, acum 100 de ani. Cum se vedea Romania in presa de acum un veac (XIV)
Intrata in primul razboi mondial in 1916, de partea Antantei, dupa doi ani de neutralitate, Romania a pierdut, la propriu, teren, Bucurestiul a fost ocupat de trupele germane (in decembrie acelasi an) iar principalele institutii ale statului, Curtea regala, Guvernul, Parlamentul, Banca Nationala, Curtea de Casatie si Justitie au fost nevoite sa se retraga la Iasi, care a devenit capitala unei Romanii mai mici decat fusese vreodata.
In 1917, in bataliile de la Marasti, Oituz, Marasesti, armata romana a reusit sa apere Moldova in fata ofensivei trupelor Puterilor Centrale dar, dupa ce, din pricina izbucnirii revolutiei bolsevice, nu a mai putut conta pe sprijinul armatei ruse, a fost nevoita sa semneze (in martie, la Buftea - forma preliminara, apoi in mai, la Cotroceni - forma finala) un Tratat de pace umilitor cu Puterile Centrale.
Cele doua camere ale Parlamentului au ratificat tratatul, dar acesta nu a fost niciodata semnat si promulgat de catre Regele Ferdinand.
Desi unirea Basarabiei cu Romania fusese votata la 27 martie/9 aprilie 1918, la Chisinau, de Sfatul Tarii, si ratificata prin decretul regal din 9/22 aprilie 1918, Romania se gasea intr-unul dintre cele mai neprielnice momente ale istoriei sale, "captiva" a unui tratat de pace care aproape ca-i anula existenta si cu teritoriul ciopartit.
Viata insa, cu bune si cu rele, mergea mai departe. Facem, in serial, o calatorie prin Romania de acum 100 de ani rasfoind doua dintre ziarele care apareau in epoca: cotidianul de limba romana "Drapelul" de la Lugoj, si cotidianul "Renasterea", care aparea la Bucuresti.
De fapt, nu pacea se apropie, se apropie infrangerea armatelor Puterilor Centrale. "Drapelul", care aparea la Lugoj, devine tot mai relaxat, ba publica chiar si glume sau ironii la adresa Imperiului Austro-Ungar.
"Renasterea", care aparea la Bucuresti, in Romania ocupata de germani, se intreba daca oamenii sunt pregatiti pentru "isbucnirea pacii".
O fata batrana cauta sa-si cumpere un sot cu 10.000 lei bani pesin, nu se gasesc chibrituri, iar atunci cand se gasesc sunt vandute la suprapret si sunt "inferior fabricate", iar prin trenuri infloreste contrabanda cu tuica toxica, fabricata in cazane improprii.
"Drapelul", 24 octombrie 1918
Berlinul in asteptare
(...) Miscarea pacifista a luat in Germania proportii mari si publicul incepe a se imprieteni nu numai cu ideia de a primi conditiile de armistitiu asa cum le vor forma aliatii, ci nu mai este strein nici de ideea ca Imparatul Friedric Wilhelm sa abzica de tron. Unele ziare reclama de-adreptul abzicerea acestuia in interesul pacii mondiale.
Stiri marunte
Dupa ce s’au inchis la Budapesta teatrele, cinematografele etc. spre a impiedica respandirea influentei spaniole care zi de zi secera multe victime in capitala, se discuta acum si inchiderea bursei. Te mai pomenesti ca si parlamentul se va inchide din considerare fata de influenta spaniola.
Din Paris se anunta ca medicii Nicolie si Lebailly au descoperit baccilul influentei spaniole, care e un infim micro organism si se deosibeste de toti microbii pana acum descrisi.
Glume
Intr’o seara, intr’un salon, d-na Cutareanu canta la pian, dar canta... ingrozitor. Deodata se opreste si, intorcandu-se spre un colonel, il intreaba:
- D-le colonel, iti place muzica?
- Un militar, doamna - raspunse acesta - n’are teama de nimic.
"Drapelul", 29 octombrie
Spre pace!
Din Viena se anunta un pas decisiv spre pace, care ne indreptateste la cele mai seducatoare sperante de o apropiata pace.
Noul ministru comun al externelor, contele Iuliu Andrassy, considerat pana acum aderent neclintit al asociatiei cu Germania, se declara gata pentru pace separata cu Entanta, ceea ce intre anumite imprejurari poate fi considerat chiar ca rupere definitiva de Germania.
Informatiuni
"Aradi Hirlap" cere agratierea Romanilor condamnati si detinuti pentru delicte politice. E semn al vremei, ca in sfarsit se inalta si in presa maghiara glasuri cari cer sa se puna capat nenorocitei prigoniri politice inscenate contra Romanilor, sa se elibereze cei detinuti in diferite temnite si sa se amnestieze cei condamnati pentru ca aceste prigoniri si osande nu mai sunt compatibile cu spiritul vremilor de astazi.
"Aradi Hirlap" constata ca in Ardeal au fost detinuti 3.500 Romani si asupra 290 s’a pronuntat deja judecata condamnati fiind in total la 2.480 ani de temnita. Multimea mare a detinutilor e inca in preventie si sub instructie.
Stiri marunte
Suspendandu-se transportul de alimente din Ungaria in Austria, a raspuns si Austria cu o masura analoga: a suspendat exportul de carbuni in Ungaria. Care pe care!
"Drapelul", 31 octombrie
Stiri marunte
Tot mai des vin stirile ca pozitia cabinetului Marghiloman este zdruncinata si ca e numai chestie de zile ca I.I. Bratianu sa revina in fruntea guvernului. Comunicat oficios n’a sosit inca despre aceste schimbari.
Murind la Arad un batran lucrator , care traia in mizerie, s’au gasit la el bani de aur in valoare de 18 mii coroane.
La Timisoara se indeletniceste tinerimea cu resturnarea statuelor generalilor austrieni, cari s’au binemeritat pentru infrumusetarea Timisorii pe vremea absolutismului.
"Renasterea", 6 octombrie 1918
Spre pace
(...) A mai continua rasboiul ar fi o adevarata crima contra omenirei intregi. Destul sange nevinovat a curs in valuri, destule cruzimi, destule ruine!
Dupa acest sangeros duel, popoarele isi pot intinde mana cu constiinta impacata ca si-au aparat toate - si cele mici ca si cele mari - onoarea cu vitejie si demnitate.
Pagubele materiale nu se rascumpara prin jertfele altor milioane de oameni, cari ar pieri cu continuarea rasboiului.
Ultimele informatii
Contrabanda cu tuica prin trenuri a reinceput. Tuica fabricata la cazane improprii cuprinde substante toxice, cari au facut pe ministerul de finante sa ia unele masuri pentru prinderea contrabandistilor.
Cum aceste masuri sunt insa insuficiente, serviciul sanitar ar trebui - credem - sa intervie, facand cunoscut publicului cum sa se fereasca de tuica otravitoare.
Atragem atentiunea directiunei generale a Regiei Monopolurilor asupra lipsei de chibrituri, care face ca publicul sa fie silit a plati cutia cu 50 si 60 de bani.
Chibriturile sunt insa atat de inferior fabricate, incat nu se aprinde nici unul din douazeci de capete.
Directiunea regiei va lua credem masuri pentru a pune pe piata o cantitate suficienta de chibrituri si de buna calitate.
Mica publicitate
Domnisoara provincie, 27 ani, prezentabila, frumoasa, conditie sociala foarte buna, dota 10.000 lei numerar, doreste casatorie domn serios, vaduv, divortat, cu positie.
9 octombrie
"Internationala" sufleteasca a omeniei. Un apel si o mustrare a marelui romancier francez Romain Rolland
Inca odata - si de data aceasta mai cu temei decat oricand - Europa insangerata spera in pacea binefacatoare. Din groaznicul macel care tine de patru ani de zile e pe cale sa rasara, ca un fruct plamadit din sange, viitoarea "liga a popoarelor" (...)
Temnita civilizatiei vechi se sfarama. Trebuie sa intelegem efectul omenesc in intreaga lui insemnatate, aceia care cuprinde puterile spirituale ale lumii intregi: tot cupinsul omenirei!
Intre rasboiu si pace
A sublinia gravitatea acestor momente pentru tara noastra e de prisos. Nu e roman care sa nu-si dea seama de toata insemnatatea evenimentelor care au inceput sa se precipiteze, punandu-ne deodata in fata intregei probleme a romanismului ca tara si ca neam.
Acum patru ani am ramas inmarmuriti de isbucnirea rasboiului. Suntem astazi tot atat de inmarmuriti de isbucnirea pacii.
Pacea generala, care poate sa fie maine o realitate care in orice caz a intrat in domeniul posibilitatilor imediate, ne gaseste oare mai pregatiti decat rasboiul?
Mica publicitate
Carnatar specialist se cauta cu salariu sau asociatie. Pozitie splendida.
Va urma