Controlul si analiza costurilor - metode de calculatie a costurilor
Metode de calculatie a costurilor
Metodele de calculatie a costurilor se refera la modul de organizare a repartizarii cheltuielilor de productie, cu scopul de a determina costul pe produs. Delimitarea si alegerea unei metode de calculatie se face pe baza a doua caracteristici:
Caracteristicile procesului tehnologic, care poate fi:
-
simplu - atunci cand produsul este obtinut direct din prelucrarea materiei prime;
-
complex - atunci cand produsul este obtinut prin asamblarea unor parti componente.
Tipul de productie, care poate fi:
-
productie de masa - din aceleasi materii prime si materiale se realizeaza, prin acelasi proces tehnologic, o cantitate mare de produse;
-
productie de sorturi - din materii prime si materiale identice la inceput se realizeaza, prin procese tehnologice diferite, produse foarte asemanatoare, deosebirile fiind date de parametri diferiti (lungime, grosime, latime etc.);
-
productie de serie - este caracterizata printr-o productie constanta a unor produse, cu un ciclu de productie cu durata mica si care contine operatii si echipamente specializate;
-
productie individuala - caracterizata prin faptul ca fiecare produs este unicat;
-
productie cuplata - din materia prima initiala, printr-un proces tehnologic complex, se realizeaza mai multe produse care au caracteristici diferite.
Fie ca este vorba despre un buget echilibrat financiar, despre investitii in credite bancare pe termen lung sau despre analiza financiara, Consilierul - Management financiar va ofera solutia optima.
Rapid, eficient si sigur va asista in rezolvarea problemelor de gestiune financiara.
Corespondent cu criteriile de mai sus, puteti folosi urmatoarele
metode de calculatie a costurilor:
1. Metoda globala - Costurile cu materiile prime si materialele directe, salariile directe si costurile directe se calculeaza pe fiecare produs sau global pe toate produsele rezultate din aceeasi materie prima. Metoda globala este utilizata la firmele monoproductive, unde din procesul tehnologic rezulta un singur produs.
2. Metoda pe comenzi - Obiectul calculatiei il constituie comanda de productie, lansata pentru o anumita cantitate de produs. Se utilizeaza in firmele cu o productie individuala sau de serie mica, unde produsul final rezulta prin asamblarea unor parti componente.
3. Metoda pe faze - Costul efectiv se calculeaza pe fiecare faza si fel de produs rezultat din procesul de productie. Faza, ca obiect de calculatie, este definita ca fiind o etapa a procesul de productie, caracterizata printr-un anumit specific al obtinerii productiei.
Metoda pe faze este utilizata de obicei la firmele cu o productie de masa sau de serie mare, cu un proces tehnologic omogen, in care produsul finit se obtine prin prelucrari succesive ale materiei
prime.
4. Metoda tarif pe ora/masina (THM) - Consta in stabilirea costurilor de productie generate de functionarea unui centru de productie. Centrul de productie poate fi o masina, un grup de masini care executa operatii identice sau un grup de masini care executa o suita de operatii tehnologice.
Mai multe despre articole despre acest subiect gasiti in sectiunea: Cash-flow
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212