Cash flow-ul sau pulsul real al firmei
cash flowfinanciarcash-flow
Cash flow-ul sau pulsul real al firmei
Elementul central al managementului financiar este
cash flow-ul. Trecand peste analizele financiare complexe, deciziile de dezvoltare bazate pe un istoric economic pozitiv sau inginerii legale cu credite bancare sau fonduri nerambursabile,
cash flow-ul, cunoscut in Romania si sub denumirea de
flux de numerar este pulsul real al companiei pe care o conduceti.
Definitia termenului e foarte simpla: diferenta dintre incasarile si platile curente ale unei firme, pe o perioada specifica de timp.
Fara un
cash flow atent gestionat, nu puteti avea raspunsuri privind solvabilitatea si lichiditatea firmei si, de aici, gradul de rentabilitate. Cazurile de falimente spectaculoase din economia mondiala sunt o dovada ca nu intotdeauna este suficient sa vinzi mult si bine. Peste tot si toate,
cash flow-ul reprezinta echilibrul. Va spune ce s-a intamplat din punct de vedere al rulajelor si va ajuta sa va planificati activitatea firmei.
Viata financiara a firmelor de pretutindeni a devenit extrem de complicata in aceasta perioada in care resursele financiare sunt limitate. Cu ajutorul consilierului tau personal “Management financiar” poti naviga cu succes prin apele agitate ale lumii financiare.
Daca un
cash flow este negativ, atunci se impune luarea de urgenta a unor masuri exceptionale precum:
- amanarea unor plati catre furnizori;
- realizarea de venituri suplimentare (oferte speciale, promotii, reduceri de pret);
- credite (atentie la cat va puteti permite sa cresteti gradul de indatorare a firmei).
Atentie!
Un
cash flow negativ pentru mai mult de 6 luni, in cazul unei firme mici, este un semnal clar ca firma se indreapta intr-o directie gresita. Mai ales daca in aceasta perioada nu ati facut investitii masive, analizati imediat toti indicatorii financiari si luati decizii de salvare a afacerii!
Pe de alta parte, trebuie sa fiti pregatit pentru a face fata si perioadelor in care
cash flow-ul este pozitiv. Depozitele bancare, retehnologizarea, investitiile in formarea profesionala a angajatilor sau extinderea afacerii sunt cateva din optiunile pe care le aveti. Asta in cazul in care nu va ganditi la o vacanta exotica.
Nu va plictisim aici cu termeni precum
cash flow
disponibil sau
cash flow
de gestiune pentru ca, asa cum spuneam, e bine ca specialistii in management financiar sa-si faca treaba, iar dumneavoastra sa va conduceti afacerea.
Mai multe articole despre acest subiect gasiti in sectiunea:
Cash flow