Marimea dormitorului iti va indica ce dimensiune a patului sa alegi: 180/200 (cm), 160/200 (cm) sau 140/200 (cm). In acelasi timp, daca ai copii mici, paturile tapitate sunt mai sigure pentru ei pentru ca nu au colturi tari sau ascutite de care micutii se pot accidenta.
Culoarea
Paturile tapitate vin in numeroase nuante de culoare, unele extrem de versatile, cum ar fi gri, crem, maro sau albastru. Partea buna este ca aceste culori se potrivesc cu o gama larga de nuante, metale si finisaje, de aceea reprezinta prima optiune a cumparatorilor. In acelasi timp, culorile neutre confera o atmosfera calda si linistitoare dormitorului. Persoanele care iti doresc ceva mai special, pot alege un pat tapitat in culori vibrante cum ar fi: galben solar, fuchsia, mov regal, verde smarald, albastru electric sau roz bombon. Desigur ca in acest caz trebuie si ai o grija deosebita cand alegi celelalte produse de mobila si decor din camera. Risti sa supraincarci dormitorul din punct de vedere coloristic si atunci relaxarea va fi compromisa.
Alegerea patului in functie de materialul tapiteriei
Cele mai imporatante tipuri de materiale din care pot fi confectionate paturile sunt:
• tesaturi naturale (lana, bumbac, in)
• poliester
• catifea
Materialele ca microfibra si catifeaua pot fi o alegere buna pentru persoanele care au animale de companie. Acestea sunt ignorate de majoritatea pisicilor, care le considera mai putin atragatoare pentru ascutitul ghearelor. De asemenea, tesaturile texturate si cele cu model ascund uzura de zi cu zi.
Un pat cu tablie sau fara?
Daca te numeri printre persoanele care adora sa isi incheie ziua citind o carte sau privind televizorul din dormitor, un
pat cu o tablie tapitata iti va aduce un confort maxim. Aceasta poate include mici pernute moi, incorporate in tablie, perfecte pentru relaxare dupa o zi lunga.
Un pat fara tablie iti va pune imaginatia la treaba in privinta decorarii peretelui din capul patului. In plus, peretele gol nu este deloc confortabil atunci cand te sprijini pe el si tinde sa se murdareasca mai usor.
Spatiile de depozitare - un must
Daca ai ales deja un pat tapitat, verifica daca are si spatiu de depozitare. Acesta reprezinta o solutie excelenta atunci cand nu ai un dulap in dormitor, acolo vei putea depozita paturi, perne, plapume sau lenjerii. Lipsa unui spatiu de depozitare va reduce spatiul din dressing, pe care l-ai putea folosi in alte scopuri. In plus, daca locuiesti Intr-o garsoniera sau apartament cu doua camere vei aprecia orice spatiu extra de depozitare.
Ingrijirea paturilor tapitate
Paturile tapitate au nevoie de o ingrijire periodica astfel incat sa te bucuri cat mai mult timp de ele. O sesiune de curatare pentru eliminarea prafului, germenilor si a bacteriilor poate include:
• aspirarea cu abur sau fara a patului si tabliei,
• spalarea la masina a huselor detasabile, daca exista
• aplicarea unui spray de curatare a tesaturilor
De asemenea, poti folosi apa si sapun pentru curatarea petelor, dar evita sa freci materialul daca acesta este textil, ci sterge prin tamponare.
Iti dorim nopti linistite si odihnitoare in orice pat ai alege!