Despre panourile fotovoltaice se vorbeste tot mai des in ultimii ani, acestea reprezentand o solutie prietenoasa cu mediul pe care oamenii o pot pune in aplicare fara niciun fel de probleme pe o perioada indelungata. Autoritatile au inteles deja de ceva vreme utilitatea lor, astfel ca au inceput sa sustina prin diferite initiative si politici de mediu dezvoltarea acestor sisteme de incalzire alternative.
Recent, Ministerul Proiectelor Europene a anuntat un nou program pentru instalarea de panouri fotovoltaice, totul fiind finantat prin PNRR. Potrivit celor spuse de ministrul Adrian Caciu, zeci de mii de gospodarii din Romania vor putea beneficia de fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice si pentru baterii de stocare. Practic, vor primi bani de la stat pentru cresterea eficientei energetice a caselor lor.
Numai o anumita categorie de locuitori din Romania ar putea beneficia de finantare nerambursabila din partea statului. Imbunatatirea termica si eficienta energetica a locuintelor din Romania vor fi recompensate cu vouchere in valoare de peste 120.000 de lei. Guvernul roman va acorda aceste fonduri fara costuri suplimentare pentru cei care detin case individuale. Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene a subliniat ca vor exista criterii si reguli pentru acordarea acestor subventii.
Potrivit declaratiilor facute de catre Adrian Caciu, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, fondurile alocate vor sustine achizitionarea panourilor solare si a bateriilor necesare pentru stocarea energiei, sprijinul financiar fiind de pana la 50.000 de lei. In ceea ce priveste anveloparea locuintelor, cetatenii romani ar putea primi pana la 76.500 de lei pentru aceste lucrari de imbunatatire termica.
„Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de pana la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowati. Acest voucher de 25.000 de lei pentru panouri este insotit de inca un voucher de – 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei, 10.000 de euro pentru o gospodarie” a transmis recent ministrul.
„In prima faza vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea sa-i aducem in zona si au un consum mic pana la urma pentru ca sunt panouri fotovoltaice pana la trei kilowati si capacitatea de stocare pe baterii pana la cinci kilowati, am vrut si vrem sa-i aducem in situatia sa nu mai cheltuie cu energia electrica niciun ban din retea, sa poata sa fie autonomi energetic” a explicat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.
Ministrul a mai tinut sa precizeze ca programul nu este pentru prosumatori, voucherele fiind destinate celor care vor sa isi produca suficienta energie pentru consumul propriu. „Aceste investitii merg mana in mana, deci nu se acorda doar pentru panouri sau doar pentru baterii. Se acorda pentru persoanele care trebuie sa-si asigure suficienta energetica. Atentie, nu este un program pentru prosumatori. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea indeajunsa energie pentru consum, nu pentru a fi producatori de energie”, a spus ministrul.
Citeste si: De ce isi cumpara, de fapt, romanii apartamente in Dubai: preturile sunt ca la Bucuresti
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si