In timp ce analizezi optiunile, este bine sa iei in considerare modul in care culoarea influenteaza spatiul si starea de spirit a camerei. Temperaturile, tonurile si nuantele diferite vor determina, de asemenea, modul in care o persoana se simte in interior.
Culorile calde tind sa fie mai vibrante si sa inspire incredere. Functioneaza de obicei bine in spatiile de luat masa si de divertisment, deoarece sunt primitoare si creeaza intimitate. Culorile reci, pe de alta parte, sunt adesea folosite pentru a crea o atmosfera relaxata si pentru a aduce calmul intr-un spatiu. Tonurile de culori naturale pot crea, de asemenea, un mediu relaxat si linistit.
Culoarea poate fi folosita pentru a ajuta la amplificarea spatiului sau pentru a-l face sa para mai mic. Culorile deschise, de exemplu, dau senzatia de spatiu aerisit, in timp ce culorile inchise fac, de obicei, ca un spatiu sa se simta mai mic si oarecum claustrofob.
Iata cum sa folosesti culorile pentru a da viata locuintei tale:
Cum sa decorezi cu o paleta monocromatica
Un interior monocromatic este relativ usor de realizat si poate fi eficient din punct de vedere vizual. Cu toate acestea, poate parea plictisitor daca te limitezi la o singura culoare, cu exceptia cazului in care esti un minimalist devotat.
Daca inclini spre o schema de culori monocroma, foloseste o selectie de tonuri si nuante diferite ale aceleiasi culori in tot spatiul. Pentru a adauga si mai mult interes si profunzime, poti, de asemenea, sa incorporezi imprimeuri, modele si texturi ale tonurilor in elemente precum mobilierul si tesaturile. De exemplu, poti alege rolete geam intr-o nuanta mai deschisa si un covor care sa creeze un decor unitar, elegant.
Cum sa decorezi atunci cand preferi o paleta de culori complementare
Daca iti plac culorile contrastante, un interior cu o paleta de nuante complementare te va atrage probabil. Incepe prin a alege culori de pe partea opusa a rotii cromatice. Cele doua culori vor ricosa in intensitatea fiecareia dintre ele, dar pot fi si echilibrate, si linistitoare.
De asemenea, poti amesteca o culoare calda cu o culoare rece. De exemplu, o camera vopsita intr-un albastru deschis, rece, poate fi readusa la viata cu stropi de portocaliu indraznet. Aceasta nu este cu siguranta o schema de culori pentru minimalisti, dar poate fi o modalitate excelenta de a adauga zone de interes in casa ta.
Cum sa decorezi cu o paleta de culori analoage
O schema de culori care este mai putin contrastanta decat complementara este paleta analoaga, in care toate culorile lucreaza in armonie una cu cealalta. Cu ajutorul rotii cromatice, aceasta schema poate fi realizata cu usurinta in tot interiorul locuintei.
Selecteaza doua sau trei culori din roata cromatica si apoi alege nuante care fac parte dintr-o familie similara pentru a obtine un aspect coerent. De exemplu, daca ai selectat albastrul drept culoare principala, poti continua paleta cu bleu si verde. Amestecul de tesaturi si finisaje cu texturi diferite va imbogati si mai mult paleta de culori. Nu uita sa aduci un relief vizual prin culori neutre si materiale precum lemnul sau piatra.
Cauta inspiratie in jur
Daca nu ai la indemana o roata a culorilor, primul pas pentru a alege nuantele potrivite pentru interior, chiar inainte de a intra intr-un magazin de vopsele, ar fi sa te inspiri. De oriunde.
Incepe cu ceea ce ai deja in camera. Uita-te la tapiseria mobilierului, la pardoseala si la accesorii, inclusiv la decoratiuni. Selecteaza cateva puncte de interes din interiorul locuintei pentru a te ajuta sa-ti consolidezi paleta de culori.
Cauta prin reviste, pe Pinterest sau pe bloguri de design pentru inspiratie cromatica. Ar putea fi utila alegerea unui tablou care sa cuprinda toate culorile utilizate, pentru a te asigura ca paleta aleasa este coerenta cu restul interiorului.
Sa gasesti o paleta de culori complementare este un lucru, iar sa o placi este altceva. Nu uita ca va trebui sa traiesti cu alegerile facute o perioada de timp, daca nu doresti sa te confrunti din nou cu cheltuielile de redecorare.
Nu te lua doar dupa roata culorilor sau dupa tendinte. Asigura-te ca selectia de culori este in concordanta si cu gusturile personale.
Ia in considerare arhitectura si finisajele interioare
Unii experti in design interior sugereaza sa alegi culoarea vopselei din camera la final si sa iei in considerare mai intai arhitectura si finisajele. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista o gama atat de larga de culori pentru vopsea si chiar pentru tesaturi, in timp ce in cazul altor elemente de design, cum ar fi podelele, optiunile sunt mai limitate. Daca redecorezi, gandeste-te la tonurile materialului pentru pardoseala, ale dulapurilor si ale mobilierului existent inainte de a selecta paleta de culori.
De asemenea, gandeste-te la spatiul de care dispui si daca doresti sa subliniezi dimensiunile sau sa le faci sa para mai mari decat sunt. Ia in considerare modul in care caracteristicile arhitecturale ale interiorului vor functiona cu paleta de culori aleasa.
Cea mai mare parte a culorii din locuinta provine de obicei din pereti. Daca doresti sa creezi mai mult interes, incearca regula de decorare 60/30/10. Aceasta inseamna ca 60% din spatiu este reprezentat de pereti, 30% de tapiserie, podele si tratamente pentru ferestre, iar 10% sunt elemente decorative, cum ar fi pernele sau alte accesorii.
Intelegand elementele de baza ale culorii, modul in care aceasta modifica interiorul si alegand paleta potrivita de culori, vei reusi sa transformi spatiul de locuit intr-un loc confortabil, stylish, in care sa te intorci zilnic cu drag.
Sursa foto: Shutterstock.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si