Ingrijirea gazonului - Cum poti face ca iarba din curtea ta sa fie verde, sa creasca frumos si sanatos
piatra cubicapavele curteamenajare curte
Orice proprietar de curte isi doreste sa aiba un gazon verde, frumos nivelat si bogat. Aspectul sau proaspat si vibrant ofera curtii tale un sentiment placut de prospetime si vitalitate.
Mai mult decat atat, un gazon verde ce este combinat cu
piatra cubica va face ca orice curte banala sa se transforme intr-un loc elegant, cu un aspect primitor. Cu alte cuvinte, aspectul general al curtii tale va fi imbunatatit.
Gazonul ingrijit va face ca gospodaria sa fie primitoare pentru activitati de relaxare, dar ofera si copiilor un spatiu de joaca deosebit de atragator. Te va inspira sa petreci mai mult timp in aer liber, in confortul propriei gospodarii.
Un gazon de un verde intens, frumos intretinut necesita cateva trucuri astfel incat el sa creasca sanatos si sa se dezvolte bogat.
Plantarea gazonului
Pregatirea terenului
Inainte de a te apuca de plantarea propriu-zisa a gazonului, este necesar sa pregatesti terenul.
Curatenia va face ca gospodaria sa fie mai aspectuoasa, dar este importanta si pentru ca elimina impuritatile nedorite. Resturile de pietre, resturile vegetale dar si alte impuritati trebuie eliminate.
Nivelarea solului
Dupa ce ai terminat curatenia, este important sa nivelezi cu grija solul. Dupa ce ai realizat o zona cat mai bine nivelata, te poti plimba pe suprafata pamantului pentru a fi sigur ca este batatorit peste tot la fel.
Udarea temeinica
Apoi, urmatorul pas este sa irigi suficient, cu aproximativ 20 de litri pe metru patrat. Nu uita sa lasi apa sa patrunda in sol.
Este nevoie de multa umezeala pentru ca semintele de iarba sa germineze si iarba tanara sa se stabilizeze bine. De aceea, este important sa nu treci peste acest pas. Daca pleci de acasa si vremea este calduroasa, trebuie sa te asiguri ca altcineva va uda zilnic gazonul pe care tocmai l-ai semanat.
Foloseste o stropitoare pentru suprafetele mici sau un furtun si o duza cu debit mediu pentru a nu deranja semintele usoare printr-o udare agresiva. Daca vei uda usor, semintele vor ramane la locul lor.
Semanarea propriu-zisa
Semanarea propriu-zisa se face cu seminte, insa poti opta si pentru gazon de tip rulou. Acesta din urma este ceva mai scump, insa efectele lui sunt rapide.
Dupa semanare, este important sa te ocupi de udarea gazonului o data la 2-3 zile sau in fiecare zi, atunci cand este seceta.
Intretinerea gazonului existent
Gazonul pe care il ai trebuie sa fie intretinut, sa-l mentii intr-o stare buna pentru ca el sa nu inceapa sa arate neuniform si rarit sau sa fie vulnerabil la atacurile daunatorilor.
Intretinerea gazonului consta in lucrari precum ajustarea marginilor, fertilizarea, dar si tunderea lui.
Ingrasamant pentru gazon
Chiar si gazonul are nevoie de ingrasamant, asa ca aplicarea acestuia este esentiala pentru a te bucura de o iarba de un verde intens, absolut superb.
Se recomanda aplicarea unui amestec realizat din nisip, turba si pamant de telina (denumit si pamant de brazda). Se aplica la suprafata gazonului si acest lucru va ajuta la imbunatatirea structurii solului pentru a ii oferi nutrientii necesari.
Mai mult decat atat, poti imprastia nisip la radacina gazonului pentru a imbunatati oxigenarea pamantului si a elimina denivelarile. Lipsa aerului poate sa afecteze cresterea gazonului.
Cum poti scoate in evidenta gazonul
Un contrast superb intre o iarba de un verde intens si
pavele curte va arata absolut spectaculos, devenind elementul central din curtea casei tale.
O zona complet verde va pune in valoare plantele, insa o zona care scoate in evidenta contrastul dintre natura si elementele construite va deveni atractia curtii tale.
Indiferent de gazonul pe care l-ai ales, este important sa investesti timp si energie in operatiunile necesare ingrijirii lui pentru a il tunde, pentru a il uda si fertiliza, astfel incat acesta sa aiba un aspect cat mai frumos.