Tot mai multi romani au apelat in ultimii ani la o centrala termica pentru apartamentele lor, aceasta aducand un plus de confort. Nu sunt putini cei care si-au dat seama insa ca aceasta trebuie intretinuta asa cum trebuie pentru a functiona corespunzator. Una dintre cele mai des intalnite probleme in legatura cu centralele termice este scaderea presiunii. Nu ai de ce sa iti faci griji insa, este o problema normala si care poate fi rezolvata rapid.
De fapt, scaderea in timp a presiunii este normala. Astfel, ar trebui sa va ingrijorati numai in cazul in care presiunea a scazut mult prea repede si a oprit practic functionalitatea centralei. In mod normal, presiunea unei centrale este intre 1 si 2 bari. In aceste conditii, indiferent ca functioneaza cu gaz, combustibil solid sau electricitate, valoarea optima a presiunii ar trebui sa fie de aproximativ 1.5 bari. In cazul in care presiunea scade sub valoarea de 0.8 bari, cele mai multe centrale vor intra in avarie.
Scaderea presiunii centralei poate fi cauzata de o scurgere in sistemul de incalzire, scurgere care in cele mai multe cazuri nu este chiar atat de usor de depistat. Daca te confrunti insa cu o presiune scazuta a centralei, arunca o privire pe langa tevi si calorifere. Daca gasesti semne de umezeala, atunci asta este cauza.
De asemenea, trebuie sa stii ca si banala aerisire a caloriferelor ar putea sa provoace o scadere a presiunii centralei. Aerisirea caloriferelor trebuie facuta in mod periodic, intr-adevar, insa acest lucru scade presiunea centralei termice, asa ca nu ai de ce sa te sperii in cazul in care stii ca ai facut acest lucru!
Mare atentie si la apa din sistem, prea multa apa putand cauza probleme. Apa intra in centrala printr-un robinet de umplere, amplasat in partea de jos a sistemului. Atunci cand apa se intoarce in centrala, verificati acul manometrului pentru a nu depasi valoarea de 2 bari.
Indiferent de cauza, trebuie sa stii ca presiunea centralei poate fi reglata cu ajutorul robinetului de incarcare cu apa, care se afla in mod normal sub centrala. Inainte sa faci ceva insa, asigura-te ca ai oprit centrala si ca ai lasat instalatia sa se raceasca timp de cel putin 30 - 45 de minute. Apoi, deschide robinetul si vei auzi imediat cum curge apa in centrala. Uita-te la barometru in tot acest timp si inchide robinetul atunci cand vezi ca acesta indica o valoare de 1.5 bari.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si