De ce casele pe structura de lemn sunt rezistente la cutremur si au eficienta energetica ridicata
Comportamentul mult mai bun in cazul unui cutremur si eficienta energetica sunt argumentele cel mai des folosite cand este recomandata alegerea unei case pe structura de lemn. Nu sunt simple artificii de marketing ci concluzii in urma studiului proprietatilor lemnului si a tehnologiilor de constructie a structurii casei, dar si a testelor facute de-a lungul timpului. Care sunt explicatiile acestor calitati ale caselor pe structura de lemn, aflati in cele ce urmeaza.
Lemnul - motivul pentru care casele sunt rezistente la cutremur
Orice casa, indiferent de materialul din care este construita, este proiectata sa reziste la cutremur. Calculele de rezistenta sunt astfel facute incat casa sa nu cada la prima zguduire a pamantului. Comportamentul in timpul unui cutremur poate fi insa diferit pentru ca depinde de doua proprietati importante ale materialului din care este facuta structura, si anume greutatea si elasticitatea.
Greutatea specifica a lemnului este de 3-4 ori mai mica decat a materialelor de constructie clasice. De exemplu, lemnul de molid are greutatea 405 kg/m³, pe cand betonul pentru constructii este 2200 kg/m³. Greutatea nu creste foarte mult nici daca se folosesc specii mai dense sau lemn industrializat. Ca urmare, casa va fi mult mai usoara daca va fi construita din lemn. Cum forta seismica este direct proportionala cu greutatea casei, ea va fi mai mica in cazul caselor pe structura de lemn.
Elasticitatea este proprietatea materialelor de a reveni la forma initiala dupa ce forta care actioneaza asupra lor inceteaza. Spre deosebire de beton si caramida, lemnul este un material elastic. In timpul unui cutremur apar forte care produc deformarea materialului. Cum zidaria nu este elastica, ea va crapa si se poate ajunge la caderea unor bucati. La casele pe structura de lemn acest lucru nu se intampla.
Aceste
constructii case lemn cu rezistenta ridicata la cutremur sunt facute din pereti si plansee sub forma unor cadre din stalpi si grinzi rigidizate fata-spate cu panouri cu rol structural. Se formeaza o cutie paralelipipedica cu rezistenta mare care-si pastreaza forma si in timpul cutremurelor de 7 grade pe scara Richter. La forte mai mari de atat, cutia nu colapseaza, nu se prabuseste ci se deformeaza. Un astfel de comportament cresc sansele ca locuitorii casei sa supravietuiasca si sa se poata evacua.
Case eficiente energetic cu consumuri reduse de energie
Casele eficiente energetic sunt cele care au consum redus de energie pentru incalzire, racire si iluminat care nu depaseste 50 kWh/m² anual. Pentru a ajunge la un astfel de consum casa trebuie proiectata si construita astfel incat sa fie cat mai putin influentata de temperatura exterioara. Un rol foarte important il are izolarea termica.
Casele pe structura de lemn, prin felul in care sunt construite, permit montarea materialului izolator in interiorul peretilor si al planseelor. Astfel sunt bine izolate inca de la ridicarea peretilor. Adaugand un strat continuu si suficient de gros de izolatie la exterior, pereti si acoperis, casa poate ajunge la niveluri de performanta energetica chiar mai bune, pana la cel de casa pasiva (15 kWh/m² anual). O casa bine izolata termic inseamna consumuri reduse de energie pentru incalzire/racire ceea ce se traduce prin costuri reduse de intretinere.
Desi izolatia din interiorul peretilor este foarte importanta, nu este suficienta
structura casa lemn pentru economii de energie la nivel de casa eficienta energetic. Ferestrele performante, reducerea la minimum a puntilor termice, eliminarea schimburilor necontrolate de aer cu exteriorul sunt la fel de importante. In cazul ferestrelor, casele pe structura de lemn au avantajul ca golul este foarte bine delimitat si ferestrele pot fi montate exact si corect astfel incat pierderile de energie din jurul lor, o zona foarte vulnerabila, sa fie foarte mici.
Casele pe structura de lemn bine facute si cu grad inalt de eficienta energetica nu mai sunt o noutate in domeniul constructiilor din Romania. Posibilitatile tot mai multe de documentare, experientele de santier si de locuit in case eficiente energetic ale unor proprietari si nu in ultimul rand, constructorii experimentati si de incredere ii conving pe multi sa aleaga acest tip de constructie. Se bucura astfel nu doar de rezistenta buna si costurile reduse de intretinere, dar si de capacitatea lemnului de a contribui la sanatatea fizica si psihica a locuitorilor casei.
Contact:
office@litarh.ro
+4 0740 086 722