Totusi, cum alegi un aparat de aer conditionat rezidential care sa fie pe masura nevoilor tale? Ei bine, in primul rand trebuie sa iei in calcul detalii precum numarul de incaperi si suprafata pe care doresti sa o climatizezi, dar si performanta energetica si caracteristicile sau functiile de care vei vrea sa beneficiezi. Luand toate aceste aspecte in calcul, vei putea sa deduci ce tip de aparat de aer conditionat rezidential ti se potriveste. Iata care sunt optiunile la care ai acces pe piata:
Aparatele de tipul single split sunt sistemele clasice, simple, populare printre majoritatea cumparatorilor. Acestea sunt formate dintr-o unitate interioara si una exterioara. Componentele acestui tip de sistem sunt conectate prin intermediul cablurilor si al unei conducte, fapt care il face extrem de simplu de instalat. Printre avantaje se numara silentiozitatea crescuta si intretinerea usor de realizat.
Spre deosebire de tipul de aparat de aer conditionat mentionat mai sus, sistemul multi split prezinta mai multe unitati interioare si o singura unitate montata in afara imobilului. Opteaza pentru aceasta varianta daca doresti sa climatizezi mai multe incaperi cu ajutorul aceluiasi sistem si sa beneficiezi de mai multa versatilitate in realizarea configuratiei, un sistem multi split dandu-ti ocazia de a monta unitati de aer conditionat din game diferite la aceeasi unitate exterioara. Aceasta varianta este ideala si in cazul in care nu vrei sau nu poti sa supraincarci exteriorul cladirii.
In majoritatea cazurilor, aparatele de aer conditionat tip caseta sunt ideale pentru cladirile de birouri, fiind montate adesea in tavan. In orice caz, daca vrei sa instalezi acest tip de sistem acasa, vei avea nevoie de un tavan fals din rigips. Printre avantajele acestui tip de aparat se numara si faptul ca jetul de aer coboara direct din tavan, deci nu este necesar sa fie foarte puternic, deoarece beneficiaza de convectia naturala a aerului. Acest tip de sistem este adesea folosit si pentru incalzire, cu conditia sa aiba si functia de inverter.
Acest tip de aparat de aer conditionat poate fi folosit atat pentru racire, cat si pentru incalzire si este indeosebi montat sub fereastra. Eficient din punct de vedere energetic si extrem de silentios, aparatul de aer conditionat tip consola este potrivit in orice incapere si poate functiona non stop. Fiind montat mai jos decat alte aparate, acest sistem poate fi curatat si ingrijit cu usurinta.
Diferenta principala presupusa de acest tip de aparat o constituie necesitatea montarii unor conducte in interiorul peretilor. Desi mai rar intalnita, aceasta varianta este de obicei preferata de constructori, deoarece este eficienta din punct de vedere energetic si permite un nivel ridicat de control al umiditatii. E adevarat, aceasta solutie este si printre cele mai scumpe.
Acest tip de aparat de aparat este ideal in cazul in care, din diferite motive, nu poti monta un aparat pe perete. Este preferat in cazul peretilor inclinati, de exemplu in pod, sau in cazul peretilor din sticla care nu vor sustine greutatea unui aparat de alt tip. Poate fi montat fie pe plafon, fie in partea inferioara a peretelui, chiar sub fereastra. Este extrem de eficient mai ales in cazul incaperilor cu plafoane joase, deoarece permite reglarea fluxului de aer atat pe orizontala, cat si pe verticala.
Ultimul, dar nu cel din urma, aparatul de aer conditionat mobil este format dintr-o singura unitate si un tub de evacuare care trebuie scos pe geam/usa. Costul este mai mic, dar si performanta are de suferit. Evident, printre avantaje se numara faptul ca poate fi transportat relativ usor si nu necesita montaj profesional. Este potrivit pentru spatiile de dimensiuni reduse si este preferat de obicei de persoanele care nu doresc sa faca investitii serioase in sistemul de climatizare, cel mai probabil in cazul in care stau cu chirie.
Ei bine, tie ce fel de aparat de aer conditionat ti se potriveste?
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si