Cum se monteaza placile de polistiren expandat?
polistiren expandatcasaizolare termica
Izolarea termica a locuintelor implica realizarea corecta a sistemelor care contribuie la stoparea schimburilor de temperatura de la nivelul puntilor termice. Montajul placilor de polistiren inseamna o serie de lucrari de pregatire a terenului si o atentie deosebita la finisare, deoarece acestea pot influen?a modul de lucru al sistemului de izolare. Iata cum se monteaz? placile de polistiren expandat si care sunt aspectele de avut in vedere in timpul procesului.
Reparatiile la nivelul substratului
Primul pas este acela de a face o evaluare la nivelul substratului pentru a putea identifica eventualele probleme care ar putea periclita izolatia. Poti incepe cu acest pas deoarece in privinta materialelor nu ar trebui sa iti faci griji. Practic,
se livreaza rapid polistirenul expandat de la Mathaus si poti cumpara tot de aici si adezivii necesari, plasa pentru armare si diblurile pentru fixarea placilor.
Reparatiile presupun inchiderea fisurilor, chiar si a celor mici, din cauza riscului de propagare a acestora. Este important de inteles faptul ca o lucrare de izolare trebuie sa fie inceputa pe un substrat bun, sanatos si curat, pentru a conferi rezistenta izolatiei. In caz contrar acesta s-ar putea sa nu ofere rezultatele scontate si sa fii nevoit sa aloci din nou bani pentru eventuale reparatii.
Este necesara asadar umplerea golurilor sau a gaurilor, injectarea si umplerea fisurilor si aducerea substratului la planeitate perfecta, in vederea aplicarii materialelor de izolare.
Montajul profilelor de sustinere
Pentru a putea monta placile, este necesara asigurarea unor sustineri pentru placi. Acestea nu vor putea sta pur si simplu suspendate, drept pentru care sunt montate profilele metalice, cu ajutorul suruburilor speciale pentru substratul potrivit.
Polistirenul se poate aplica pe orice tip de substrat, indiferent ca vorbim despre lemn, zidarie de caramida plina, BCA sau beton. Este insa necesara alegerea unor suruburi potrivite, care sa confere durabilitate si stabilitatea lucrarii.
Montajul placilor de polistiren
Inainte de a aplica placile de polistiren este necesara alegerea adezivului potrivit. Acesta trebuie sa aiba o constistenta usor vascoasa, dar suficient de moale astfel incat sa se poata intinde cu usurinta pe substrat.
Aplicarea adezivului pe placa se poate face in 5 puncte, respectiv pe fiecare cinci colturi si centru, sau se poate aplica mortarul pe intreaga suprafata. Este important sa nu aplici mortar doar in centrul placii, deoarece acesta se va contrage in timp, se va faina, iar placile vor ramane fara sustinere.
Placile pe care s-a aplicat mortarul se monteaza pe substrat, curatand lateralele de mortar. Este recomandat ca mortarul sa nu ramana intre placi, deoarece acesta poate crea spatii libere la nivel de placi, prin care aerul rece si umiditatea se pot infiltra.
Montajul diblurilor
Diblurile sunt folosite pentru strabilizarea placilor la nivelul substratului. Astfel, sunt date gauri la nivelul substratului, sunt introduse suruburile, iar ulterior se aplica urmatoarele straturi de finisare.
Aplicarea plasei de fibra de sticla
Pentru armarea intregului sistem de izolare se poate folosi plasa de fibra de sticla. Acesta se prinde intr-un col? al peretelui cu pu?in adeziv, pentru ca mai apoi, din aproape in aproape sa se aplice montarul pe intreaga suprafata de perete. Plasa trebuie sa fie foarte bine intinsa pe suprafata.
Dupa aplicarea adezivului si uscarea suprafetei, este important ca termosistemul sa fie protejat cu ajutorul unei tencuieli decorative. Aceasta va avea si rol estetic, insa in acelasi timp si o functionalitate perfecta.
Polistirenul expandat nu se monteaza cu dificultate, iar placile sunt usor de manipulat in proces. Este importanta alegerea unor materiale de calitate pentru a obtine lucrari rezistente, asa ca este nevoie de o documentare serioasa in acest sens.