Cum sa reduci temperatura in locuinta fara costuri la factura. Greselile pe care le fac romanii
eficienta energeticacanicularacoare in casa
Vara si-a intrat in drepturi si nu oricum! Avem temperaturi istorice in luna iunie, iar romanii se refugiaza in locuinte, cu speranta ca se vor racori macar un pic si se vor pune la adapost de temperaturile extreme de afara. Doar ca, daca nu stii cateva trucuri, te-ai putea trezi cu facturi uriase la energia electrica.
E important sa stii ca reducerea temperaturii in locuinta si mentinerea atmosferei racoroase nu se realizeaza numai tinand aparatul de aer conditionat pornit in permanenta. De fapt, e complet gresit sa procedezi astfel, desi majoritatea romanilor asta fac pentru a se racori pe timpul verii in casele lor.
Iata ce recomandari au pentru eficienta energetica si termica in casele noastre expertii Romania Eficienta:
1. Blocati caldura in afara locuintei
Pentru a va racori eficient locuinta, primul pas este sa impiedicati pe cat posibil caldura sa intre in locuinta. Sursa primara pentru acumularea de caldura nedorita este energia soarelui absorbita de casa prin acoperis, ferestre si pereti. Intr-o zi fierbinte, casa poate castiga pana la 35% din caldura interna prin acoperis, daca nu este izolata. [1]. Asadar, cea mai buna metoda de a bloca afara caldura este termoizolarea corespunzatoare a locuintei, care va mentine o temperatura confortabila in locuinta, economisind astfel bani pentru racire. Daca locuiti la casa, incepeti cu o buna izolare a mansardei / podului, pentru a proteja etajele superioare de caldura excesiva in timpul verii, dar si de frig, in timpul iernii. Daca aveti in plan schimbarea tiglei de pe acoperis, luati in calcul o culoare mai deschisa.
Protejati-va ferestrele de expunerea excesiva la soare instaland dispozitive de umbrire exterioare, ce includ copertine, jaluzele, obloane, rulouri si umbrele. De pilda, o copertina instalata corect poate reduce castigul de caldura cu pana la 65% la ferestrele sudice si 77% pe ferestrele estice. [2] De asemenea, exista solutii pentru a bloca din interior caldura soarelui, desi acestea nu sunt la fel de eficiente ca umbrirea exterioara. Montati draperii din tesaturi dense, opace, de culoare deschisa, ori chiar rulouri reflectorizante. Jaluzelele orizontale (venetiene), chiar daca nu sunt la fel de eficiente ca draperiile, pot fi ajustate pentru a lasa sa intre lumina si aer, in timp ce reflecta caldura soarelui.
Surse secundare de caldura nedorita in locuinta sunt infiltratiile de aer din exterior. Acestea se realizeaza prin jurul usilor si ferestrelor slab sigilate, ori prin deschideri in fundatii si peretii exteriori. Asadar, izolati toate aceste goluri prin care caldura de afara poate patrunde in locuinta sau aerul racit din interiorul casei poate scapa in exterior.
2. Metode de racire naturala
Amenajarea peisagistica reprezinta un mod frumos si natural de a umbri locuinta. Pe langa faptul ca ofera umbra si infrumuseteaza gradina, copacii sau chiar si vita de vie creeaza un microclimat rece, reducand temperatura cu 2-9°C in zona inconjuratoare. [3] Chiar si plantele de interior pot oferi umbrire suplimentara si absorbi din caldura, daca sunt asezate in apropierea ferestrelor.
Ventilatia pasiva / naturala, ideal cu doua zone deschise intr-un spatiu, poate aduce economii de energie de pana la 25-50% din utilizarea aerului conditionat. [4] In zilele in care adie vantul, deschideti fereastra pe latura de unde vine briza si pe cea din partea opusa a casei. O alta solutie este sa deschideti ferestre de la nivelul cel mai de sus si cel mai de jos al casei. Mai puteti obtine o senzatie suplimentara de racoare daca indepartati covoarele pentru a expune podelele mai reci, cum ar fi gresia.
De asemenea, nu ignorati sursele generatoare de caldura din locuinta, adesea trecute cu vederea, cum sunt aparatele electrocasnice (cuptoare, masini de spalat vase, uscatoare de rufe etc.). Asadar, folositi-le numai atunci cand este necesar pe timpul zilei.
3. Utilizati eficient aparatele de aer conditionat
Daca utilizati aparate de aer conditionat, fiecare grad in minus va insemna o factura mai mare. Setati termostatul la 24-27 grade Celsius, in general la o temperatura cat mai ridicata care va permite sa va simtiti confortabil. Specialistii au calculat ca doar 1°C in plus setat la termostat poate reduce consumul aparatului de aer conditionat cu aproape 10%. [5] Racirea cu putere maxima poate conduce mai rapid la atingerea temperaturii dorite in incapere, dar nu este foarte eficienta din cauza costurilor mai mari la energie.
Atunci cand cumparati un aparat nou de aer conditionat, verificati eticheta energetica si alegeti unul dintr-o clasa energetica superioara, care are un consum mai mic de energie. Desi costul de achizitie este de regula mai mare, costul de utilizare va fi mai redus. De asemenea, alegeti un aparat de aer conditionat potrivit pentru dimensiunea spatiului pe care vreti sa il raciti, dupa ce va consultati cu specialisti in domeniu.
Verificati si curatati filtrele de aer in mod regulat si efectuati corect intretinerea preventiva, pentru a asigura aparatului o eficienta ridicata, scazand astfel facturile la electricitate. Nu in ultimul rand, daca utilizati un aparat de aer conditionat sau un ventilator, inchideti usile camerelor pe care nu le folositi, pentru a mentine aerul rece acolo unde aveti cea mai mare nevoie.
Foto: freepik.com