Cum sa iti amenajezi casa in stil scandinav, in 5 pasi simpli
stilul scandinavdesign interiorhome decoamenajari interioare
Stilul scandinav este tot mai apreciat in zilele noastre. Liniile simple, spatiile luminoase si curatenia, armonia, lipsa aglomerarii de obiecte, atmosfera minimalista care caracterizeaza stilul scandinav i-a cucerit si pe romani, care incearca in numar tot mai mare sa isi decoreze locuintele in aceasta directe.
Desi pare simplu la prima vedere, designul interior in stil scandinav trebuie sa respecte cateva rigori, pe care doar cunoscatorii fini le identifica si sunt capabili sa le puna in practica. Iata despre ce este vorba:
1. Culorile neutre sunt de baza
Atunci cand se gandesc la "stil scandinav", multor oameni le fuge imediat gandul la formele obiectelor de decor, mobilierului, la spatiu, la lumina.
Decorul minimalist de acest gen presupune, insa, o atentie deosebita si la alte detalii, mai ales la culori.
Cele mai folosite culori scandinave sunt neutre si monocromatice. Nu vei da gres cu nuante de roz pudra, gri-albastru, cafeniu combinat cu alte culori in accent, sau alb stralucitor.
De asemenea, culorile inspirate din natura - cum ar fi salvia - sunt cele mai populare in designul scandinav.
2. Materialele organice si naturale ocupa adesea un loc primordial in designul scandinav
Daca ne-am orientat corect in paletarul de culori, trecem la textura si originea elementelor, pentru ca si ea este la fel de importanta cand abordam stilul nordic.
Materialele organice si naturale ocupa adesea un loc primordial in designul scandinav, reflectand relatia tarilor scandinave si nordice cu natura.
Lemnul, luminat pentru a se potrivi cu o paleta de culori neutre, bumbacul si lana au un design scandinav puternic, la fel ca si plantele de casa.
De asemenea, din casele scandinave nu lipsesc plantele. Ele contribuie substantial la crearea acelei imagini care ne relaxeaza atunci cand vedem fotografii ale incaperilor decorate in acest stil.
3. Investe in calitate, daca iti doresti un stil autentic si durabil
Daca iti doresti un stil scandinav autentic, orienteaza-te doar catre obiecte veritabile, calitative, chiar daca sunt mai costisitoare.
Desi prespune minimalism si simplitate, stilul scandinav se defineste prin calitatea materialelor si durabilitatea lor.
Nu vei reusi sa obtii efectul scontat, chiar daca iti achizitionezi elemente ce seamana cu cele veritabile, pentru ca nimic nu confera autenticitate mai profunda unei incaperi decat lemnul veritabil, oricat ai incerca sa obtii efectul acesta cu un material ce il imita. De asemenea, nordicii pun mare pret de durabilitate. Din acest motiv achizitionarea materialelor de calitate si autentice e un "must".
4. Dincolo de aspect, functionalitatea o regula esentiala in casele scandinavilor
Cand vorbim despre stilul scandinav, nu ne referim doar la aspectul "plastic" al ansamblului vizual, pentru ca nu cream un tablou pe care sa il admiram, ci o casa in care locuim si de la care avem nevoie sa ne fie atat confortabila, cat si utila.
Functionalitatea este esentiala aici, deoarece designul grafic scandinav isi propune sa ofere cat mai multe informatii prin cat mai putine marcaje.
Spatiile trebuie sa fie in acelasi timp aerisite, ample, luminoase, dar si functionale, intreaga locuinta trebuie gandita ca un sistem ce iti deserveste nevoie, dar in acelasi timp nu are aglomerari de obiecte.
Pentru a realia acest lucru, sunt esentiale sistemele de mascare, sau care permit incorporarea anumitor obiecte ce isi fac "aparitia" doar atunci cand e nevoie de ele.
5. Lumina, lumina si iar lumina
Nu poti sa creezi un design interior in stil scandinav fara sa pui accentul pe lumina. Pentru ca tarile nordice sunt private in general de lumina naturala, ei maximizeaza potentialul razelor solare de a le patrunde in locuinta, implementand totodata sisteme inteligente de iluminat.
Culorile neutre, liniile simple si spatiile vaste au nevoie de cat mai multa lumina pentru a crea acel efect nordic. Opteaza pentru ferestre largi, perdele si draperii in culori deschise, neutre, si multe lampi si alte solutii de iluminat.
Spatiile curate, ample, luminoase, culorile neutre care linistesc ochiul privitorului, lipsa de dezordine, lipsa de aglomerarilor de obiecte, eliminarea elementelor in surplus, simplitatea liniilor, calitatea texturilor, legatura cu natura, sunt elementele care fac, deci, din stilul scandinav ceva pe cat de simplu, pe atat de sofisticat.
Oamenii reusesc astfel sa aduca "linistea" vizuala in casele lor, fara sa le confere un aer rece si neprimitor. De asta e atat de iubit acest stil!
Sursa foto: Pinterest