Insa, chiar si in aceste conditii, sunt importante mai multe lucrari de ingrijire si tratamente eficiente pentru a avea o cultura sanatoasa de grau, in special cele pentru protectia fata de boli si daunatori. Dintre toate acestea, malura graului este o boala care poate afecta in mare masura cultura de grâu.
Afla in cele ce urmeaza cum recunosti semnele aparitiei malurii graului, dar si care sunt metodele prin care poate fi prevenita aceasta boala.
Semnele aparitiei malurii graului
Malura comuna a graului (Tilletia tritici) este una dintre cele mai periculoase boli care pot afecta cultura graului si care se transmite prin sămânță. Motivul este acela ca aceasta produce pagube nu doar asupra calitatii boabelor, cat si a intregii productii, afectand intreaga recolta. In plus, plantele atacate de malura sunt mai greu de depistat inainte de apropierea de maturitate si, odata afectate, plantele devin vulnerabile la atacul altor agenti patogeni.
Plantele atacate nu se dezvolta normal, sunt mai scunde decat plantele sanatoase, iar sistemul radicular este slab dezvoltat. Semnele bolii sunt mai usor de recunoscut in momentul in care plantele intra in faza de inspicare, cand frunzele si spicele capata o culoare verde-albastruie. Spicele bolnave vor aparea mai repede decat cele sanatoase. Treptat, cele care au fost afectate devin si mai subtiri.
In ceea ce priveste boabele de grau, acestea sunt mai scurte si mai groase decat cele sanatoase si capata o culoare brun-cenusie, avand santul ventral mai putin dezvoltat. In interior, boabele contin doar o pulbere de spori cu miros neplacut de peste, ceea ce face ca acestea sa fie mai usoare ca greutate si, totodata, usor de sfaramat. In plus, pe spicele afectate de malura apar mai multe boabe, in jur de patru-cinci, in loc de doua-trei, cate ar aparea pe spicele sanatoase.
Cum previi aparitia malurii graului
In primul rand, este important sa fie cultivat un soi de grau rezistent, adaptat la conditiile pedoclimatice. Exista soiuri de grau care se pot adapta si pe soluri mai putin fertile in timp ce altele fac mai usor fata gerului sau secetei. In al doilea rand, semintele trebuie tratate preventiv inainte de cultivare pentru a fi protejate de agentii patogeni care se transmit prin seminte, asa cum este si malura graului sau taciunele zburator.
Efectuarea primului tratament la grau primavara, foarte rapid dupa reluarea vegetatiei, este vital pentru protectia culturii de grau, mai ales ca majoritatea bolilor foliare ataca in prima faza de vegetatie. Acest prim tratament trebuie efectuat cat mai devreme, insa, in conditiile in care fermierii nu il pot aplica la timp, exista posibilitatea folosirii unui pachet de tratament alternativ, aplicat odata cu tratamentul semintelor.
Pachetul contine doua produse: Systiva® si Premis®. Systiva® este un fungicid cu actiune impotriva bolilor aparute in vegetatie, pe baza de substanta activa fluxapiroxad, care ajuta plantele sa fie mai viguroase si mai rezistente la factorii de stres. Premis® contine substanta activa triticonazol si ajuta la combaterea principalelor boli care care se transmit prin samanta sau sol.
Ambele produse asigura sanatatea culturii de grau si protectie sporita impotriva atacului agentilor patogeni din primele etape ale cultivarii. In plus, avand in vedere ca pot fi aplicate odata cu tratamentul semintelor, fermierii nu mai trebuie sa stea cu grija aplicarii primului tratament la timp.
Pentru o cultura de grau sanatoasa si o recolta bogata, este important sa fie respectate etapele de cultivare, si, cel mai important, sa fie aplicate tratamentele necesare. Astfel, orice fermier poate obtine o cultura de grau calitativa, care sa ii aduca profituri semnificative.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212