Decat sa te simti, atunci cand intri in propria bucatarie, ca intr-o „cutie de chibrituri” – asemenea exemplelor pe care le vezi in reviste la rubrica „Cum traiesc…” asiaticii sau parizienii in locuinte mici –, mai bine apelezi la acest truc de amenajare si regandire a spatiului. Nu numai ca locuinta ta va deveni moderna, iar bucataria va fi in tendinte, dar atunci cand iti vei invita prietenii sau colegii la tine acasa, vei putea gati in timp ce veti socializa si degusta un Aperol. In plus, datorita lipsei peretilor, spatiul va parea unul amplu, luminos, iar intreaga locuinta, una cu personalitate puternica.
In cazul in care esti dispus sa faci aceasta schimbare, nu te apuca efectiv sa darami peretii, ci e de preferat sa ceri sfatul unui designer de interior pentru a nu afecta structura de rezistenta, precum si alte caracteristici la care nu te-ai fi gandit, mai ales daca nu ai o pregatire in domeniul tehnic sau al constructiilor. In rest, e necesar sa tii cont de cateva aspecte esentiale:
Nu exista o regula generala, insa poti avea in vedere faptul ca designerii recomanda in general alegerea mobilei albe in cazul bucatariilor mici amenajate in regim open space. O astfel de mobila contribuie semnificativ la marirea vizuala a spatiului. In plus, un mobilier deschis la culoare, alb, gri sau crem deschis confera zonei de gatit o aura neutra, mai putin sesizabila din zona livingului cu vedere spre bucatarie. Culorile trebuie sa creeze armonie, iar cele două spatii, bucataria si livingul, sa fie coordonate din acest punct de vedere. E de preferat ca finisajele sa corespunda si sa se completeze. Totodata, pentru a nu anula efectul, alege o faianta in nuante deschise sau una care imita o textura lemnoasa. Pe intregul parcurs al amenajarii, nu trebuie sa subestimezi importanta luminii, mai ales ca dispui de un spatiu restrans. Alege spoturi led care pot fi montate strategic in tavan, pentru ca spatiul sa para unul amplu.
Bucataria ta, mica si cocheta, face parte dintr-un open space comun cu livingul, si din acest motiv trebuie sa vezi totul in ansamblu si sa te gandesti ca cele doua spatii formeaza acum un intreg. In plus, mobila dintr-o bucatarie de dimensiuni mici nu trebuie sa stea ascunsa, ci poate fi la fel de impresionanta ca cea dintr-una mare. Locul de luat masa poate fi cu usurinta amenajat la limita dintre cele doua spatii. Cateva scaune inalte iti vor fi de real folos, mai ales ca ele vor da un plus de personalitate intregii case. Tot in acest loc din incapere poti bea cate un pahar de vin cu prietenii, iar daca deasupra vei monta cateva suporturi de pahare, va veti simti impreuna ca intr-un bar cu pretentii. Ar mai exista si varianta unei mese extensibile, asezate intr-un colt de living, dar, in timp, vei obosi sa o manevrezi si o vei lasa mereu la vedere.
Bucatariile mici sunt, de obicei, mai eficiente decat cele mari. Tot ce ai nevoie sunt doar niste idei bune de decorare care fac din bucatarioara ta un spatiu bine organizat, multifunctional si mai ales cochet.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212