Aparatele de aer conditionat sunt la mare cautare in aceste zile, vara aducandu-ne zile din ce in ce mai calduroase. Trebuie sa recunoastem, aceste aparate ne fac viata mai usoara. Totusi, cum alegem un aparat de aer conditionat? Pretul sau puterea unui aparat de aer conditionat sunt importante, intr-adevar, insa atunci cand facem aceasta achizitie ar trebui sa fim atenti la o serie de factori: dimensiunea camerei in care va fi utilizat aparatul, inaltimea acesteia, izolatia, marimea ferestrelor, nivelul de insorire si asa mai departe.
In primul si primul rand, atunci cand cumperi un aparat de aer conditionat, indreapta-ti atentia catre puterea acestuia. Alegerea corecta a nivelului de putere influenteaza in mod direct atat calitatea racirii unei incaperi, cat si suprafata de racire.
Dimensiunea camerei in care va fi utilizat aparatul este, la randul ei, extrem de importanta. Evident, un aparat de aer conditionat potrivit pentru dormitorul sau pentru sufrageria din apartamentul tau nu va putea face fata in cazul in care va fi folosit intr-o camera de birou de dimensiuni mult mai generoase. Spre exemplu, pentru o camera de 12 - 20 metri patrati, aparatul de aer conditionat ar trebui sa aiba o capacitate de racire de 2.5 kw, adica 9.000 BTU. Daca vorbim despre o incapere de 25 - 30 de metri patrati, puterea aparatului ar trebui sa ajunga la 3.5 kw, adica 12.000 BTU. Mai departe, o valoare de 18.000 BTU este recomandata pentru o suprafata de 40 - 50 de metri patrati, in timp ce o valoare de 24.000 BTU este recomandata pentru o suprafata de 60 - 70 de metri patrati.
Aparatele de aer conditionat sunt cunoscute drept unele dintre cele mai mari consumatoare dintre electrocasnicele din locuintele noastre, asa ca nu uita sa acorzi atentie si schemei de eficienta energetica prezentata de fiecare producator in cartea care insoteste aparatul. Cu cat un aparat de aer conditionat este mai eficient din punct de vedere energetic, cu atat va consuma mai putin curent electric.
Cele mai intalnite aparate de aer conditionat din casele romanilor sunt cele de tip split. Vorbim despre acele aparate care sunt compuse din doua parti distincte, o unitate interioara si una exterioara. Acestea sunt si aparatele care se bucura de cele mai multe avantaje, printre acestea numarandu-se intretinerea facila si gradul ridicat de silentiozitate.
Apoi, aparatele de aer conditionat de tip caseta sunt folosite in general in cazul cladirilor de birouri, fiind montate pe tavan sau in alte spatii in care exista tavan fals. Aparatele de aer conditionat de tip duct sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic, fiind folosite in special de constructorii de case sau de complexe comerciale. In cele din urma, mai exista si aparate de aer conditionat mobile, care sunt compuse dintr-o singura unitate mobila. In ciuda faptului ca pot fi mutate foarte usor dintr-un loc in altul, aceste aparate vin la pachet cu destul de multe dezavantaje, printre care cele mai semnificative sunt legate de eficienta scazuta si de faptul ca debitul de aer este emis printr-un tub de evacuare.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si